« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
UPS ;)

Trovanje hranom - što je najčešće?

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nekoliko je određenih namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom

Plodovi mora su nekad opasni...
Plodovi mora su nekad opasni... (Arhiva)
Više o

hrana

,

trovanje hranom

,

plodovi mora

,

sirovo meso

Trovanje hranom nije šala - nekad možete imati samo probavne problemčiće, no u nekim slučajevima je i vaš život u opasnosti...

Stoga, evo što bi trebali jesti prilično pažljivo...

Jaja - jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, što može biti prilično rizično za zdravlje, a u teškim slučajevima može dovesti i do smrti, navodi CDC. Da biste se zaštitili jaja je potrebno ispravno čuvati, u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi.

Morski plodovi - sirovi plodovi mora i školjke najčešće se povezuju sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koja se najčešće javlja kod kamenica i povezana je s 80 000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine.

Sirovi mliječni proizvodi - iako neki tvrde da sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za zdravlje, stručnjaci se s tim ne slažu. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) navodi da takve teze nisu znanstveno potvrđene. CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom, a sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti.

Sirovo meso - proizvodi od sirovog mesa mogu sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117 000 infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje; E. coli, koja može dovesti do po život opasnog hemolitičkog uremičkog sindroma u do 10 posto infekcija; i salmonelu koja je povezana s 1,35 milijuna infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje. CDC također izvješćuje da je većina sirovih proizvoda od peradi kontaminirana Campylobacterom, vrstom bakterije koja je povezana s približno 1,5 milijuna bolesti u SAD-u svake godine. Također, mogu biti kontaminirani i vrstom bakterije Clostridium perfringens koja je uzrokuje bolest kod otprilike milijun stanovnika SAD-a svake godine, ali i salmonelom.

Voće i povrće - iako je voće i povrće ključno za zdravu prehranu, i ono može biti kontaminirano salmonelom, E. coli i Listeriom. Da biste se zaštitili, svakako ih najprije dobro operite, savjetuje CDC. Tek kada ih dobro operete, onda možete prijeći na guljenje.

14.03.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno