« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 23 sata i 23 minute
SAVJETI

Tri ostatka od Uskrsa koje treba pažljivo jesti

Kao i kod svake namirnice, postoji nekoliko iznimki na koje treba obratiti pozornost...

Pazite na hranu
Pazite na hranu (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

ostaci hrane

Uz šunku, jaja i pincu, svoje zasluženo mjesto ponovno zauzimaju hren, mladi luk i rotkvice. Osim što unose svježinu i pikantnost u svaki zalogaj, ove tri sezonske namirnice donose i brojne dobrobiti za zdravlje.. No, kao i kod svake namirnice, postoji nekoliko iznimki na koje treba obratiti pozornost.

Hren - oštar i aromatičan, hren je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Sadrži spoj sinigrin, koji djeluje protuupalno, a obiluje i vitaminom C. Pomaže u otpuštanju sinusa, potiče probavu i može biti koristan kod lakših infekcija dišnog sustava. Osobe s čirevima na želucu, gastritisom ili bubrežnim problemima trebale bi izbjegavati hren zbog njegove jakosti i iritirajućeg djelovanja.

Mladi luk - osim što je ukusan, mladi luk bogat je vitaminima A i C, folnom kiselinom i vlaknima. Djeluje protuupalno, potiče probavu i dobar je saveznik u čišćenju organizma od toksina. Osim toga, sadrži spojeve sumpora koji podržavaju rad jetre i imunološkog sustava. Kod ljudi osjetljivih na lukovice i češnjak, može izazvati probavne smetnje poput nadutosti. Također, osobe s gastritisom trebaju ga jesti umjereno.

Rotkvice - hrskave i blago ljutkaste, rotkvice su odličan izvor vitamina C, kalija i vlakana. Sadrži spojeve koji podržavaju rad jetre i žuči, a zbog niskog kalorijskog sadržaja često su na jelovnicima onih koji paze na liniju. U većim količinama mogu izazvati probavne tegobe, osobito kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog crijeva. Također, osobe s hipotireozom trebaju umjereno konzumirati rotkvice jer mogu utjecati na funkciju štitnjače ako se jedu sirove u velikim količinama.

Sve u svemu, može to sve, ali pažljivo ;)

21.04.2025. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno