« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
"puqloD"

Tri godine djetetu govorio na klingonskom

Otac lingvist htio je otkriti na koji način mala djeca uče jezik

Worf, časnik za naoružanje s USS Enterprisea
Worf, časnik za naoružanje s USS Enterprisea (Corbis)
Više o

Star Trek

,

worf

,

klingonci

,

klingonski

,

uss enterprise

Čovjek po imenu d'Armond Speers iz Minnesote, prve tri godine života svojeg sina govorio mu je samo na klingonskom, piše Minnesota Daily. Speers je pričao na izmišljenom jeziku iz popularne serije Star Trek  s ciljem da bolje shvati na koji način mala djeca uče jezik. U međuvremenu njegova supruga je s djetetom razgovarala na engleskom.

"Zanimalo me hoće li moj sin, tijekom procesa akvizicije prvog jezika, uspjeti ga svladati kao bilo koji drugi ljudski jezik. [...] Svakako ga je počeo učiti", kaže Speers. Dodao je kako ga još uvijek obuzme nostalgija kad se prisjeti kako je sinu pjevao klingonsku uspavanku "Neka Kraljevstvo Opstane".

Još 1999. Časopis Wired pisao je o Speersovom eksperimentu. Jedan od problema koji su primijećeni u eksperimentu je i taj da klingonski jezik nema riječi poput "pelena" i "bočica". Speers kaže da je neke pojmove za koje ne postoji ekvivalent na klingonskom jednostavno opisivao. Alec, njegov sin mu je vrlo rijetko odgovarao na tom jeziku, ali kad bi to činio, izgovor mu je bio besprijekoran i nikad nije miješao engleske riječi s klingonskima.

Nakon nekog vremena Speers je bio prisiljen prestati pričati na klingonskom jer mu Alec više nije odgovarao; postalo mu je dosadno i naporno. Njegov sin, koji je sad srednjoškolac, navodno više ne zna ni riječi jezika iz Star Treka. A Speers, koliko god bio zainteresiran za klingonski, kaže da uopće nije Star Trek fanatik.

"Ne idem na konvencije, ne nosim lažno čelo. [...] Ja sam samo lingvist."
19.11.2009. 19:29:16
Novi komentar
nužno
nužno