« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
era dinosaura

Svijet je nekada bio pun krokodila

Otkrića paleontologa pomoći će u razumijevanju kako to da su krokodili uvijek uspješno preživljavali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

krokodil

,

Hans Larsson

,

paleontolozi

,

Paul Sereno

Paleontolozi su u četvrtak objavili da su novi fosili iskopani u Sahari otkrili da je svijet nekada bio močvarno mjesto podijeljeno između otprilike šest vrsta neobičnih i možda inteligentnih krokodila, javlja Reuters.

Krokodili su živjeli u razdoblju krede, prije 145 do 65 milijuna godina kad su kontinenti bili bliži jedan drugome, a zemlja toplija i vlažnija. Znanstvenici kažu da će ova nova otkrića pomoći u razumijevanju kako su krokodili bili i još uvijek jesu tako uspješan oblik života.

Paleontologa Hansa Larssona sa Sveučilišta McGill u Montrealu iznenadilo je što su našli toliko vrsta iz istog razdoblja na istome mjestu.

''Svaki od krokodila očito je bio drugačiji. Čini se da su podijelili ekosustav, a svaka ga je vrsta iskoristila na svoj način'', kaže Larsson.

On i Paul Sereno sa Sveučilišta u Chicagu proučavali su čeljust, zube i malo kosti koje su našli. Napravili su i CT kako bi vidjeli unutar njihovih lubanja. Dvije vrste, DogCroc (pas-krokodil) i DuckCroc (patka-krokodil) imali su sofisticiraniji mozak od modernih krokodila jer aktivan lov kakav je tada vladao traži aktivniju uporabu mozga nego kad samo čekaš plijen.

RatCroc (štakor-krokodil) koristio je donju čeljust za kopanje hrane, a PancakeCroc (palačinka-krokodil) bio je vrlo dugačak i imao je veliku plosnatu glavu. Malo divlji BoarCroc (divlja svinja-krokodil) također je bio dugačak ali hodao je uspravno.

Neki od njih su hodali uspravno s nogama ispod tijela, baš kao kopneni sisavci.

''Njihovi vodozemni talenti u prošlosti mogli bi biti ključni za razumijevanje kako su uspijevali u eri dinosaura'', napisao je Sereno za National Geographic.

19.11.2009. 21:43:32
Novi komentar
nužno
nužno