« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NEPROCJENJIVO

Obnovljen Crux Vaticana

Zlatni križ iz 7. stoljeća nakon dvogodišnje restauracije ponovno je zasjao punim sjajem

(christusrex.org)
Više o

Vatikan

,

Crux Vaticana

,

restauracija

Jedan od dragulja neprocjenjivo vrijedne vatikanske zbirke vjerskih predmeta, relikvijar iz VI. stoljeća s dijelovima križa na koji je razapet Isus, obnovljen je i vraćen mu je bizantski sjaj.

Vatikan je u četvrtak predstavio obnovljeni Crux Vaticana, 40 centimetara visok biserjem optočen zlatni križ u koji su, po tradicionalnoj predaji, ugrađeni dijelovi Isusova križa.

Stručnjaci za bizantsku umjetnost kažu da je restauracija križu vratila izgled kakav je imao kad ga je bizantski car Justinijan II. darovao rimskom narodu.

Najvažnije od svega, ispravljeno je ono što je učinjeno restauracijom u 19. stoljeću, a zbog čega je umjetnini prijetilo hrđanje.

Šareni dragulji, koji su zadnjih stoljeća dodani na križ, zamijenjeni su velikim biserima nesavršena oblika, tipičnima za bizantska remek-djela, rekao je restaurator Sante Guido.

Sada je na križu krug od 12 bisera, a na krakovima križa biseri se izmjenjuju sa smaragdima i safirima, također tipičnima za bizantske careve, dodaje restaurator.

Navodnih fragmenata Kristova križa ima u crkvama diljem svijeta, među ostalima i u pariškoj crkvi Notre Dame i u rimskoj bazilici Svetoga križa, ali Crux Vaticana (Vatikanski križ), smatra se najstarijim takvim relikvijarom. On je kruna vatikanske zbirke Blaga sv. Petra koja čuva vjerske i povijesne predmete.

I sam križ važan je primjer ranokršćanske umjetnosti: rijedak je primjer imperijalnoga dara i izraza kršćanske vjere jednoga cara.

Na križu latinski je ugravirano: "Drvetom kojim je Krist pobijedio čovjekova neprijatelja, Justinijan daruje svoju pomoć Rimu, a njegova žena daje urese."

"To je najvažniji relikvijar 'istinskoga križa' koji imamo", kaže Santo Guido. "Osobito je važan jer je jedini relikvijar koji potječe od nekog cara. Dakle, riječ je o više razina vjerske i povijesne važnosti", dodao je.

Stoljećima je taj križ u Vatikanu upotrebljavan na najvećim svečanostima za Božić i Uskrs, ali 1.500 godina voska i dima potamnili su zlato i dragulje. Dvogodišnjom je restauracijom sva nečistoća uklonjena i križu je vraćen izvoran sjaj.

Restauraciju je platio anonimni darovatelj koji je zamolio da se ne objavi cijena radova, priopćio je Vatikan. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 18:33:09
Novi komentar
nužno
nužno