« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
CRNE STATISTIKE

Godišnje u prometnim nesrećama gine 1,3 milijuna ljudi

Veliko povećanje prometa do 2020. moglo bi godišnji broj poginulih povećati na dva milijuna, poručeno je sa svjetske ministarske konferencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

stradali u prometu

,

prometne nesreće

,

Desetljeće akcija za cestovnu sigurnost

,

cestovna sigurnost

Borba protiv prometnih nesreća, "pošasti" koja svake godine odnese 1,3 milijuna života diljem svijeta, mora postati globalna težnja za koju će bogate i siromašne zemlje dijeliti iskustvo i sredstva, ocijenili su u četvrtak visoki dužnosnici i stručnjaci.

"Postalo je očito da se problem ne može riješiti individualno. Ne može se boriti isključivo u okviru nacionalnih programa", kazao je ruski ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgaljev na otvorenju prve svjetske ministarske konferencije o cestovnoj sigurnosti, pozdravivši taj "povijesni događaj".

Skup koji se održava u Moskvi plod je kampanje koju su 2006. počele međunarodne organizacije s nakanom da se prometna sigurnost prepozna kao "svjetsko pitanje razvoja i javnog zdravstva".

Čak 1,3 milijuna ljudi poginut će u prometnim nesrećama ove godine, većinom u siromašnim zemljama, 50 milijuna će biti ozlijeđeno, a brojne će osobe snositi posljedice sav život, istaknula je nekolicina govornika.

Zbog velikog povećanja prometa, posebice u zemljama u razvoju, broj bi se mrtvih na cestama mogao popeti na gotovo dva milijuna na godinu do 2020., izvješćuju organizatori kampanje.

Ministri, stručnjaci i odgovorne osobe trebale bi na skupu prihvatiti deklaraciju s pozivom UN-u da 2010. pokrene program - "Desetljeće akcija za cestovnu sigurnost".

Njime bi se očekivan broj mrtvih na cestama do 2020. trebao prepoloviti, čime bi se spasilo pet milijuna života, istaknuo je negdašnji glavni tajnik NATO-a lord George Robertson, sada predsjednik Svjetskog povjerenstva za cestovnu sigurnost. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 17:31:12
Novi komentar
nužno
nužno