« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
HMMM...

Trebate li piti manje kave?

Zrna kave sadrže kafestol, jak spoj koji povećava razinu kolesterola koji se ekstrahira vrućom vodom, što vam može postati problem

Koliko je kave - dovoljno?
Koliko je kave - dovoljno? (Arhiva)
Više o

kava

,

previše kave

Kava je obično prva stvar kad se probudite, a mnogi i zadnja kad idete u krevet - onaj zadni srk koji je ostao na dnu šalice... no, može biti i problematično. 

Naime, kava ima niz zdravstvenih blagodati - bogata je antioksidansima, korisna je i za rad mozga te vam daje energiju i poticaj nakon buđenja.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da dugoročno pijenje previše kave može povećati rizik od srčanih bolesti.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition, istraživači su proučavali vezu između ispijanja i razine kolesterola u krvi, koristeći podatke od 362.571 sudionika iz Velike Britanije u dobi od 37 do 73 godine.

Istraživači su otkrili da ispijanje šest ili više šalica kave dnevno može povećati količinu lipida (masti) u krvi i značajno povećati rizik od srčanih bolesti. Dakle, što više kave popijete, to je veći rizik.

Zrna kave sadrže kafestol, jak spoj koji povećava razinu kolesterola koji se ekstrahira vrućom vodom.

Autorica studije Elina Hyppönen navodi da je kafestol dovodi do povećane sinteze kolesterola u tijelu.

Ipak, koncentracija kafestola ovisi o zrnu kave, ali i o načinu kuhanja ovog toplog napitka. Najveća količina kafestola nalazi se u nefiltriranim kuhanim kavama, a u filtriranoj i instant kavi su najmanje količine ovog spoja, prenosi Eat this.

Hyppönen navodi da, bez obzira koju vrstu kave pijete, trebate biti umjereni jer prekomjerni unos bilo čega može narušiti zdravlje.

04.03.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.03.2021. 09:42
    samo ujutro
Novi komentar
nužno
nužno