« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana
DA?

Trebamo li piti mlijeko?

Stalno se govori o tome kao mlijeko zapravo nije zdravo za nas... ne samo da je zdravo, nego nas i bolje hidrira nego voda

Samo vi nagnite slobodno...
Samo vi nagnite slobodno... (Arhiva)
Više o

mlijeko

,

voda

,

hidracija

Voda nije jedini napitak koji nas može dobro hidrirati. Tako je pokazalo istraživanje iz 2016. godine, u kojem je testirano 13 napitaka, a pokazalo je da nas mlijeko može ponekad hidrirati više od vode. S rezultatima ovog istraživanja poklapaju se podaci dobiveni iz drugih studija koje iskazuju hidracijsku moć mlijeka.

Primjerice, mala studija iz 2016. godine, objavljena u British Journal of Nutrition, otkrila je da obrano mlijeko bolje hidrira ljude nakon treninga nego obična voda i piće s ugljikohidratima i elektrolitima. Isto tako, rezultati druge studije iz 2014. godine pokazali su da obrano mlijeko hidrira djecu i adolescente bolje od vode ili sportskih napitaka nakon vježbanja, prenosi portal Eating Well.

S tvrdnjom da je mlijeko jednako, ako ne i više hidrirajuće od vode, slaže se i nekoliko dijetetičara koji ističu zašto je mlijeko dobra opcija za hidraciju.

Mlijeko sadrži elektrolite

Elektroliti su minerali, uključujući natrij, kalij, kalcij i magnezij, koji pomažu u održavanju ukupne ravnoteže tijela. "Od reguliranja kemijskih reakcija i pomaganja našim mišićima da se kontrahiraju, do održavanja krvnog tlaka i prave ravnoteže tekućine", objašnjava dijetetičarka Katie Brown. Dodaje da mlijeko, bez obzira na sadržaj masti, pokriva sve te elektrolite.

No, elektroliti sami po sebi ne hidriraju, oni pomažu u regulaciji ravnoteže tekućine i koliko dobro zadržavamo ili gubimo tekućinu. Dijetetičar Matt Pikosky ističe: "Bez odgovarajuće ravnoteže natrija, kalija i drugih elektrolita u tijelu, ne možete učinkovito zadržati vodu koju pijete jer natrij potiče zadržavanje tekućine, što podržava hidraciju i rehidraciju."

Sadrži prirodni šećer - možda vam se to čini nelogično, ali šećer može pomoći pri hidraciji. Šećer je vrsta ugljikohidrata, a mlijeko sadrži prirodni šećer koji se zove laktoza. "Bilo koja vrsta ugljikohidrata, poput laktoze, može pomoći pri hidraciji jer proces apsorpcije ugljikohidrata u crijevima zahtijeva elektrolite", objašnjava dijetetičarka Melanie Betz.

Sastoji se od 90 posto vode - kao i svi napici, ali i mnoge namirnice poput voća i povrća, mlijeko sadrži značajan udio vode, koja utječe na zadovoljenje potreba za hidracijom. "Mlijeko prirodno sadrži oko 90 posto vode, što nam može pomoći u hidraciji na sličan način na koji voda hidrira", ističe Pikosky.

Ugljikohidrati u mlijeku također "pomažu u usporavanju procesa probave, što može dovesti do sporijeg oslobođenja i apsorpcije vode koja je prirodno prisutna u mlijeku", dodaje Brown, što općenito osigurava bolju razinu hidracije.

09.02.2024. 08:28:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.02.2024. 09:06
    moramo zdravo je
Novi komentar
nužno
nužno