Treba rizik od demencije držati na minimumu
Demencija je vrlo loša stvar, a nije da se mora pojaviti kad ste već u godinama... pa onda, budite pametni i jedite prave stvari...

Pet nutrijenata povezanih s manjim rizikom od demencije
Rezultati su pokazali da je pet nutrijenata posebno povezano sa zaštitom od demencije:
β-tokoferol i β-tokotrienol - oblici vitamina E poznati po antioksidativnom djelovanju i zaštiti od oksidativnog stresa.
Gdje ih pronaći: suncokretove sjemenke, lješnjaci, orasi, pšenične klice i ječam.
Izorhamnetin - biljni flavonol poznat po protuupalnom i neuroprotektivnom djelovanju. Neka preliminarna istraživanja upućuju na to da može smanjiti nakupljanje beta-amiloida, obilježja Alzheimerove bolesti.
Gdje ga pronaći: crveni luk, kruške, jabuke s korom, bobičasto voće, kelj i zeleni čaj.
Mangan - element u tragovima ključan za funkciju enzima i metabolizam energije u mozgu. Sudjeluje u sintezi neurotransmitera i može štititi moždane stanice od oštećenja.
Gdje ga pronaći: ananas, zob, pekan orasi, smeđa riža, slanutak i špinat.
Prehrambena vlakna - vrsta ugljikohidrata koju gotovo 95% ljudi ne unosi dovoljno. Hrane crijevne bakterije i podržavaju zdravlje mozga.
Gdje ih pronaći: leća, crni grah, zob, chia sjemenke, jabuke, maline, brokula, cjelovite žitarice.
Uglavnom, ne čekajte nego budite proaktivni i čuvajte svoj mozak...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar