« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
HMM

Treba li uzimati vitamine?

Pred zimu potrošnja vitamina poraste jer svi se nadaju da će njihovom konzumacijom otjerati prehladu i gripu. No može se dogoditi da izazovu i potpuno suprotan efekt

Trebaju li vam tablete? Ne baš ...
Trebaju li vam tablete? Ne baš ... (Shutterstock)
Više o

vitamini

,

multivitaminski preparati

,

hipovitaminoza

Vitamini su nužno potrebni ljudskom tijelu za normalno funkcioniranje, a u medicini doista postoji stanje organizma koje se zove hipovitaminoza - kad tijelu nedostaje određenog vitamina. To stanje liječi se vitaminskom terapijom.

"Sve drugo u smislu samovoljnog uzimanja vitamina, kupovine vitamine u različitim prodavaonicama bez velike potrebe i bez dogovora s nadležnim liječnikom može u stvari nije potrebno, a u određenim situacijama može biti i štetno", kaže Pave Markoš, gastroenterol u KBC-u Zagreb. 

Zato što vitamini i drugi suplementi koji se danas mogu kupiti baš svugdje moraju proći kroz našu jetru i crijeva.

"Uzimaju ih na prazan želudac, uzimaju ih neregularno i to je kao da na razbijeni auto idete staviti fini lak. To tako ne funkcionira. Trebamo imati dobru bazu i podlogu. Uravnoteženu i raznovrsnu prehranu, dovoljno voća i povrća i tek tu vitamini rade razliku", ističe Diana Gluhak, nutricionistica.

Zna se otprilike kolike su dnevne preporučene doze nekog vitamina. Svejedno - deklaracije na preparatima često pokazuju kako nekog vitamina ima kojih dvjesto ili tristo posto više nego što nam je uopće potrebno. U bolnicu su se već javljali ljudi koji su si hipervitaminozom načinili štetu jer nisu se držali uputa liječnika, a nisu ni slušali signale koje im tijelo šalje.

"Akutna su kad čovjek uzme naglu veću količinu pripravaka, što se manifestira neurološkim promjenama, glavoboljom, mučninom, vrtoglavicom, bolovima u trbuhu i slično. To je nešto što je akutni signal da to organizmu ne treba", poručuje Markoš.

No koliko vitamina iz tablete naše tijelo doista apsorbira? 

"Ona informacija koju mi pročitamo na deklaraciji nija ta koja se nama apsorbira. To se zove biodostupnost. Biodostupnost vitamina i minerala ovisi o našem probavnom sustavu, ovisi o našeim godinama i drugim faktorima. Znali da će nam se, ako piše 100 miligrama, apsorbirati 25 do 30 u najboljem slučaju", kaže Diana Gluhak, nutricionistica.

Koliko se kojeg vitamina koji smo uzeli u koktelu apsorbiralo, a koliko ne - zapravo nemamo pojma, ali uglavnom i dalje radimo po svome. Određeni vitamini i drugi dodaci prehrani su nam ponekad stvarno potrebni. No, ako ne znamo što točno i u kojoj dozi - sami sebi baš i nismo najbolji liječnici. 

12.11.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno