« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana
STVARNO?

Treba li nam proteina nakon treninga?

Iako su bitni za izgradnju i oporavak mišića, ispijanje proteinskih napitaka odmah nakon treninga ne igra ulogu u smanjenju boli u mišićima

Što popiti nakon treninga?
Što popiti nakon treninga? (Shutterstock)
Više o

proteini

,

proteinski napitak

,

trening snage

Trening snage nas prilično iscrpi, pa većina ljudi nakon njega obavezno pije proteinski shake kako bi nahranili i oporavili svoje mišiće... no, je li to točno? Prema najnovijim saznanjima proteini nisu ništa više učinkovitiji od ugljikohidrata. 

Studija provedena na Sveučilištu Lincoln u Velikoj Britaniji baca sasvim drugačije svjetlo na sportsku prehranu pokazujući da su napici koji obiluju ugljikohidratima jednako učinkoviti kao proteinski shakeovi, odnosno da proteinski shakeovi nemaju zamjetan učinak na izgradnju mišića i njihov oporavak nakon tjelovježbe, piše portal Healthline.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Human Kinetics sudjelovalo je 30 muškaraca u dobi između 20 i 30 godina koji su najmanje godinu dana u ozbiljnom treningu. Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe.

Jedna je nakon intenzivnog treninga konzumirala proteinski napitak, druga mliječni, a treča napitak na bazi ugljikohidrata. 

Dečki su nakon treninga trebali ispuniti i upitnik o stanju svojih mišića, odnosno na skali od nula do 200 zaokružiti stupanj boli i iscrpljenosti te odraditi zadane vježbe eksplozivnosti i snage. 

Na početku studije kod ispitanika se stupanj bola kretao od 19 do 26, a nakon 48 sati bio je na 90, što je prilično visoko. Nije bilo razlike u brzini oporavka između skupina, što znači da proteinski napici nemaju posebnog učinka na mišiće. 

"Iako su bitni za izgradnju i oporavak mišića, ispijanje proteinskih napitaka odmah nakon treninga ne igra ulogu u smanjenju boli u mišićima. Radije ćemo reći da je dobro uravnotežena svakodnevna prehrana ta koja u većoj mjeri utječe na smanjenje boli u mišićima nakon treninga i  njihovu izdržljivost", zaključuje za psomenuti portal voditelj studije dr. Thomas Gee.

17.09.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno