« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
MLJAC?

Treba li jesti sladoled svaki dan? Pa, ne baš...

Navika svakodnevnog uživanja u sladoledu može utjecati na vaše tijelo na mnogo načina, od kojih su neki štetniji za vaše zdravlje od drugih

Smanjite malo doživljaj ;)
Smanjite malo doživljaj ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

sladoled

Izgrađuje mišiće - šećeri u sladoledu pomažu u izgradnji mišića i sprečavaju razgradnju proteina poticanjem inzulina na veliki skok, kako kaže trener slavnih i nutricionist Jay Cardiello. "Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga", rekao je. Kirurginja dr. Christie Funk vjeruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vježbanja, ali upozorava: "Ključno pitanje je koliko ste naporno vježbali? Naime, ako ne vježbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu."

No, sladoled ima i tamnu stranu, preciznije stvari koje mogu dogoditi ako malo pretjerujete sa sladoledom.

Bit ćete izloženi većem riziku od kroničnih bolesti - ako se debljate zbog svakodnevnog konzumiranja sladoleda, također ćete biti u većem riziku od svih kroničnih zdravstvenih problema koji dolaze s tim, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak

Mogli biste se udebljati - svakodnevno jedenje sladoleda može dovesti do pretilosti, povećati rizik od dijabetesa i naštetiti srcu. Deseci studija povezuju visoku konzumaciju šećera s debljanjem.

Može poremetiti san - neki ljudi veruju da im sladoled pomaže da se smire i brže zaspe, ali stručnjaci kažu da je to besmislica. Ključna studija kaže da je konzumacija hrane s malo vlakana i puno zasićenih masti povezana sa slabijim snom i noćnim nemirom. Konzumacija više šećera, naročito noću, smanjuje količinu dubokog sna. Ako morate nešto pojesti prije spavanja, pojedite bananu koja je bogata magnezijom koji poboljšava san.

Može negativan utjecati na raspoloženje i zdravlje mozga - hrana s visokim udjelom masti i šećera, poput sladoleda, štetna je za mozak. Više studija otkrilo je korelaciju između preshrane s visokim udelom rafiniranih šećera i oslabljene funkcije mozga pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, piše dr. Eva Selhub na harvardskom blogu o zdravlju.

Dakle... ipak malo manje, molimo lijepo ;)

20.06.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno