« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
tko je kriv

Traži se odgovornost za Zakon o nepušenju

Udruga hrvatskih restoratera podnijet će ustavnu tužbu i na najavljene izmjene Zakona

(Getty Images)
Više o

Darko Milinović

,

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

,

Miroslav Folnegović

,

Udruga hrvatskih restoratera

Iako je Vlada najavila izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Miroslav Folnegović na konferenciji za novinare najavio je da će, kada se to dogodi, udruga podnijeti drugu ustavnu tužbu.

I na izmjene zakona podnijet će se ustavna tužba, a za one koji su ga donosili traži se odgovornost.

Rezultati primjene Zakona su porazni. Većina ugostitelja se zadužila, te nakon drastičnog pada prometa ne mogu više podmirivati obveze. Procjenjuje se da je zakon srušio promet i do 60 posto, a da ga nije bilo, prihodi od turizma iznosili bi osam milijardi kuna.

Zabranom pušenja su najviše bili zakinuti ugostiteljski prostori bez terasa, poput kasina ili restorana zatvorenog tipa.

Vladu optužuju da niti nedavnim izmjenama zakona, kojima se dopušta pušenje, nije napravila pomak.

- Zakon je čista nebuloza - komentirao je izmjene zakona koje se odnose na odredbu da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 kvadratnih metra i ne smije prelaziti 20 posto od ukupne površine prostora objekata.

Kaže da malo koji ugostitelj može osigurati 400 tisuća kuna, koliko je potrebno platiti ventilacijski sustav kakav traži ministar zdravstva Darko Milinović.

- Tko im daje pravo da se igraju, nije ovo Hrelić - ljuti se Folnegović poručujući ministru zdravstva da prvo uvede red u bolnice, a onda se s ovim uhvati ukoštac.

Udruga hrvatskih restoratera traži da, prije potpune zabrane pušenja, rok prilagodbe, kao u zapadoneuropskim zemljama, bude između 3 i 10 godina, a ne šest mjeseci, što je slučaj u Hrvatskoj.

Tvrde da u tako kratkom vremenu nije moguće provesti mjere prilagodbe i ispuniti zahtjevne tehničke uvjete. Također, udruga traži da se i u restorane vrati pušenje.

14.09.2009. 15:07:48
Novi komentar
nužno
nužno