« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
dosta 'gnjavaže'

Hrvatska traži ocjenu suradnje s Haagom

Hrvatska traži od ICTY-a ocjenu njezine suradnje jer se ne slaže s mišljenjem Sergea Bramertza

(Wikipedia)
Više o

Haaški sud

,

Oluja

,

Serge Brammertz

,

suradnja s haaškim sudom

Suradnja Hrvatske s Haaškim sudom jedan je od uvjeta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima Hrvatske i EU. Dio europskih zemalja ga blokira, među ostalim, i zbog dokumenata koje haaško tužiteljstvo potražuje od Hrvatske, takozvane topničke dnevnike.

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz u posljednjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a rekao je da Tužiteljstvo traži 98 dokumenata, od kojih RH priznaje postojanje njih 23, ali da do sada nije dostavila niti jedan. Riječ je o tzv. topničkim dnevnicima iz operacije 'Oluja'.

Hrvatska je od Raspravnog vijeća ICTY-a zatražila da ocijeni njezinu suradnju s Haagom, jer se ne slaže s ocjenom tužitelja Brammertza.

Raspravno vijeće još uvijek proučava izvješća i podneske tužiteljstva i hrvatske strane vezane uz sudski nalog iz 2008. kojim se Hrvatskoj naložilo da pojača i proširi istragu o traženim dokumetima u slučaju 'Gotovina i ostali'.

Hrvatska traži da ocjenu suradnje sa sudom daje sudsko vijeće a na haaško tužiteljstvo koje je jedna od strana u postupku 'Gotovina i drugi'.

- Nisam u položaju procijeniti kada će proučavanje i razmatranje izvješća i podnesaka biti privedeno kraju. Sve do nekog novog naloga, nalog iz 2008. ostaje na snazi' - objašnjava u dopisu od 11. rujna savjetnik sudskog vijeća hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Hrvatska je Raspravnom vijeću 2. lipnja 2009. uputila hitnu molbu za donošenjem odluke vezane uz sudski nalog u slučaju 'Gotovina i ostali', ali kako nije bilo nikakve povratne informacije, ista je molba ponovljena u rujnu kada je ponovno tražila da sudsko vijeće ocijeni suradnju.

14.09.2009. 14:04:35
Novi komentar
nužno
nužno