Topli napici, idealni za hladne dane
Teško se može zamisliti zima ili kasna jesen bez toplih napitaka, poput kuhanog vina ili vruće čokolade, koji griju naše promrzlo tijelo
Kuhano vino
Kuhano vino je naš tradicionalni napitak za hladne zimske dane, a bez kojeg se jednostavno ne može zamisliti šetnja gradom ili doček Nove godine glavnom gradskom trgu. Način pripreme je svima dobro poznat, no mi vam donosimo sličan, ali opet drugačiji recept koji će vas ugrijati dok se temperatura oko vas nemilice spušta.
Sastojci:
2 čajne žličice lagano zdrobljenog crnog papra
1 čajna žličica lagano zdrobljenih sjemenki komorača
1 štapić cimeta, razlomljen na manje komade
1,5 l Merlota, ili neko drugo ekvivalentno crveno vino
3 lovorova lista
Trake od narančine kore
Pola šalice smeđeg šećera
Priprema:
Smrvljeni papar, sjemenke komorača i razlomljeni štapić cimeta zamotajte u gazu, zavežite s koncem, te ih uronite, poput vrećice čaja, u posudu u koju ste ulili vino. Dodajte lovorove listove te koru od jedne naranče, koju ste prethodno narezali na trake. Posudu pokrite i pustite da lagano ključa 10-ak minuta, nakon toga posudu maknite sa vatre i pustite ju da odstoji pola sata. Nakon toga izvadite narančine trake i gazu sa začinima, a potom umiješajte smeđi šećer. Kada se šećer otopio jedino što je preostalo jest da si natočite kuhano vino i da uživate.
Vruća čokolada
Idealni napitak za klince ili ljude koji ne vole kuhano vino, ali dalje žele zagrijati svoje pothlađeno tijelo.
Sastojci:
2 jušne žlice šećera
4 čajne žličice kakao praha
1 šalica mlijeka, podijeljena na dva dijela
¼ čajne žličice ekstrakta vanilije
Prstohvat cimeta
Priprema:
Pomiješajte u šalici šećer, kakao i dvije jušne žlice mlijeka, sve dok smjesa nije u potpunosti glatka. Ostatak mlijeka zagrijte u posudi, ali pazite da ne zavrije. Nakon toga u mlijeko umiješajte smjesu šećera i kakaa te dodajte vaniliju. Po napitku pospite naribanu čokoladu za kuhanje, te dodajte malo cimeta. Uživajte!
Začinjena vruća čokolada
Piće koje je kao stvoreno za osobe željne novih okusa, ali s tradicionalnim štihom.
Sastojci:
3 šalice mlijeka
1 šalica slatkog vrhnja
140 grama tamne čokolade, razmrvljena nožem
1 jušna žlica običnog kakao praha
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice cimeta
¼ čajne žličice čilija u prahu
Prstohvat soli
½ šalica sljezovih kolačića, ako ih uspijete nabaviti, no nisu od prevelike važnosti jer služe samo za nadjev
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu, te miješajte kako bi se ravnomjerno stopili. Stavite na vatru te miješajte, a tik prije nego što će zavrijeti smjesu miješajte s pjenjačom. Ako želite da vam piće bude pjenastije, smjesu miješajte nekoliko minuta s mikserom. Poslužite u šalicama, te ako ste nabavili sljezove kolačiće ubacite ih u piće i sve pospite s kakaom u prahu.
Novi komentar