« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 18 dana i 1 sat
SAVJETI

Top 5 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

Neke namirnice mogu pospješiti rad metabolizma, pomažući vašem tijelu da brže sagorijeva kalorije

Netko je jutarnji čaj?
Netko je jutarnji čaj? (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

brzi metabolizam

Metabolizam je proces kojim naše tijelo pretvara hranu u energiju, a brži metabolizam može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Neke namirnice mogu pospješiti rad metabolizma, pomažući vašem tijelu da brže sagorijeva kalorije. U nastavku donosimo popis pet najboljih namirnica koje mogu ubrzati vaš metabolizam.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po brojnim zdravstvenim blagodatima, a ubrzavanje metabolizma jedna je od njih. Zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji potiču sagorijevanje masti. Također, sadrži kofein koji pomaže ubrzati rad metabolizma i povećati razinu energije. Redovita konzumacija zelenog čaja može vam pomoći sagorjeti dodatne kalorije tijekom dana, a uz to je i odličan izbor za hidrataciju.

2. Ljute papričice

Ljute papričice sadrže spoj zvan kapsaicin, koji je odgovoran za njihov pikantan okus. Kapsaicin može povećati tjelesnu temperaturu i ubrzati metabolizam kroz proces poznat kao termogeneza. Ovaj proces pomaže tijelu da sagori više kalorija čak i kada se odmara. Dodavanje ljutih papričica vašim jelima može ne samo povećati okus, već i potaknuti brže sagorijevanje masti.

3. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, poput zobi, smeđe riže i kvinoje, bogate su vlaknima i složenim ugljikohidratima. Vlakna pomažu u sporijem otpuštanju šećera u krvotok, čime održavaju stabilnu razinu energije. Također, tijelo troši više energije na probavu cjelovitih žitarica u usporedbi s rafiniranim proizvodima, što doprinosi bržem metabolizmu. Uključivanje cjelovitih žitarica u prehranu može vam pomoći da se dulje osjećate sito, što smanjuje potrebu za grickalicama između obroka.

4. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama poput lososa, srdela i skuše, imaju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. Ove zdrave masti pomažu u smanjenju upala, što može poboljšati metabolizam masti. Osim toga, omega-3 masne kiseline mogu povećati osjetljivost na inzulin, što pomaže tijelu da učinkovitije koristi glukozu za energiju, a time se također potiče brže sagorijevanje kalorija.

5. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, koji su ključni za izgradnju mišićne mase. Proteini imaju visok termogeni učinak, što znači da tijelo troši više energije na njihovu probavu u usporedbi s mastima ili ugljikohidratima. Konzumacija jaja može vam pomoći u povećanju mišićne mase, a time i u ubrzavanju metabolizma, jer mišići troše više kalorija nego masno tkivo čak i u mirovanju.

Zaključak

Uključivanje ovih namirnica u vašu prehranu može pomoći u ubrzavanju metabolizma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Iako same po sebi možda nisu čarobno rješenje za gubitak kilograma, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću, mogu donijeti značajne rezultate. Osim što će vam pomoći u sagorijevanju više kalorija, ove namirnice nude i niz drugih zdravstvenih koristi koje mogu poboljšati vašu svakodnevnu vitalnost.

02.09.2024. 10:28:00
Novi komentar
nužno
nužno