« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TKO JE POČEO RAT?

Tony Blair u petak izlazi pred istražno povjerenstvo o ratu u Iraku

Ispred zgrade suda očekuju se prosvjednici, među kojima i veterani, koji će tražiti da se Blaira zbog invazije na Irak proglasi ratnim zločincem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Tony Blair

,

invazija na Irak

,

istražno povjerenstvo

Bivši britanski premijer Tony Blair pojavit će se u petak pred istražnim povjerenstvom o ratu u Iraku, stavljajući na kocku svoj osobni kao i ugled njegove Laburističke stranke.

Odluka o slanju 45.000 vojnika u napad na Irak 2003. najproturječnija je odluka u Blairovu desetogodišnjem mandatu koja još uvijek izaziva prosvjede, podjele među laburistima i optužbe da je obmanuo javnost opravdavajući odlazak u rat.

Sedam godina nakon svrgavanja Sadama Huseina i gotovo tri godine pošto ga je na premijerskom položaju naslijedio Gordon Brown, to pitanje i dalje izaziva ljutnju.

Obitelji nekih od 179 britanskih vojnika poginulih u Iraku priključit će se proturatnim prosvjedima pred zgradom u kojoj će se održati saslušanje i tražiti da se Blaira proglasi ratnim zločincem.

Neki laburistički čelnici strahuju da će istraga, a osobito Blairovo svjedočenje, ponovno oživjeti snažne emocije među biračima i tako umanjiti javnu potporu stranci koja već zaostaje u anketama za konzervativcima uoči izbora zakazanih za lipanj.

"To je ključan dan za njega, za britansku javnost i za moralni autoritet Velike Britanije u svijetu", rekao je Antony Seldon, politički komentator i Blairov biograf.

"To je veliki dan, mnogo važniji od njega samoga i njegova ugleda", dodao je. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 18:07:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.01.2010. 18:53
    čisto sumnjam da će Blaira dosegnut neka pravda s obzirom na primjer da je prije nekoliko dana odlučeno kako će dokazi za sumnjivu smrt Blairovog inspektora za oružje Dr. Kellyija biti nedostupne javnosti slijedećih 70 godina... tako se to radi u 'civiliziranom' svijetu, ne? :-P
Novi komentar
nužno
nužno