objavljeno 28.01.2010. 18:07:22
TKO JE POČEO RAT?

Tony Blair u petak izlazi pred istražno povjerenstvo o ratu u Iraku

Ispred zgrade suda očekuju se prosvjednici, među kojima i veterani, koji će tražiti da se Blaira zbog invazije na Irak proglasi ratnim zločincem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bivši britanski premijer Tony Blair pojavit će se u petak pred istražnim povjerenstvom o ratu u Iraku, stavljajući na kocku svoj osobni kao i ugled njegove Laburističke stranke.

Odluka o slanju 45.000 vojnika u napad na Irak 2003. najproturječnija je odluka u Blairovu desetogodišnjem mandatu koja još uvijek izaziva prosvjede, podjele među laburistima i optužbe da je obmanuo javnost opravdavajući odlazak u rat.

Sedam godina nakon svrgavanja Sadama Huseina i gotovo tri godine pošto ga je na premijerskom položaju naslijedio Gordon Brown, to pitanje i dalje izaziva ljutnju.

Obitelji nekih od 179 britanskih vojnika poginulih u Iraku priključit će se proturatnim prosvjedima pred zgradom u kojoj će se održati saslušanje i tražiti da se Blaira proglasi ratnim zločincem.

Neki laburistički čelnici strahuju da će istraga, a osobito Blairovo svjedočenje, ponovno oživjeti snažne emocije među biračima i tako umanjiti javnu potporu stranci koja već zaostaje u anketama za konzervativcima uoči izbora zakazanih za lipanj.

"To je ključan dan za njega, za britansku javnost i za moralni autoritet Velike Britanije u svijetu", rekao je Antony Seldon, politički komentator i Blairov biograf.

"To je veliki dan, mnogo važniji od njega samoga i njegova ugleda", dodao je. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 18:07:22
http://m.metro-portal.hr/tony-blair-u-petak-izlazi-pred-istrazno-povjerenstvo-o-ratu-u-iraku/31678/