« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PITANJE

Tko teže podnosi prekid, muškarci ili žene?

Najveći udio žena izvijestio je o osjećaju ljutnje, anksioznosti, straha i depresije, dok je najveći broj muških ispitanika otkrio kako se nakon prekida osjećalo nesposobno

Tko više pati?
Tko više pati? (Shutterstock)
Više o

žene

,

prekid veze

,

muškarci

Prekid veze nije lako podnijeti, to zna gotovo svaka osoba, no ipak se u tom kontekstu obično govori o ženama.

Takav je pristup potvrdilo jedno nedavno istraživanje, provedeno na Binghamton Sveučilištu, u kojem je sudjelovalo 5,705 dobrovoljaca iz čak 96 zemalja, s prosjekom godina 27. 

Tri četvrtine ispitanika doživjelo je jedan ljubavni brodolom, a isto toliko njih proživjelo je više njih. Kod svih je emocionalni odgovor na prekid bio teži nego fizički, s time da su žene izrazile veću povrijeđenost istima. 

Jednostavnije rečeno, žene su otkrile veću bol prilikom prekida od muškaraca, dok su vrste simptome varirale.

Najveći udio žena izvijestio je o osjećaju ljutnje, anksioznosti, straha i depresije, dok je najveći broj muških ispitanika otkrio kako se nakon prekida osjećalo nesposobno i kao da su izgubili fokus. 

No, zanimljiv je podatak i kako su žene te koje češće prekidaju veze, njih 39 posto u odnosu na 37 posto muškaraca, dok je njih 24 posto otkrilo kako je to bila zajednička odluka.

Muškarci su izvijestili iniciranje prekida u 28 posto slučajeva, u odnosu na 47 posto žena, a da je to bila obostrana odluka, otkrilo je njih 25 posto. 

A zašto se najčešće prekidaju veze? "Najčešći uzrok je nedostatak komunikacije, koji je dvostruko češći nego nevjera", otkrivaju istraživači. 

11.08.2015. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno