objavljeno 11.08.2015. 20:01:00
PITANJE

Tko teže podnosi prekid, muškarci ili žene?

Najveći udio žena izvijestio je o osjećaju ljutnje, anksioznosti, straha i depresije, dok je najveći broj muških ispitanika otkrio kako se nakon prekida osjećalo nesposobno

Tko više pati?
Tko više pati? (Shutterstock)

Prekid veze nije lako podnijeti, to zna gotovo svaka osoba, no ipak se u tom kontekstu obično govori o ženama.

Takav je pristup potvrdilo jedno nedavno istraživanje, provedeno na Binghamton Sveučilištu, u kojem je sudjelovalo 5,705 dobrovoljaca iz čak 96 zemalja, s prosjekom godina 27. 

Tri četvrtine ispitanika doživjelo je jedan ljubavni brodolom, a isto toliko njih proživjelo je više njih. Kod svih je emocionalni odgovor na prekid bio teži nego fizički, s time da su žene izrazile veću povrijeđenost istima. 

Jednostavnije rečeno, žene su otkrile veću bol prilikom prekida od muškaraca, dok su vrste simptome varirale.

Najveći udio žena izvijestio je o osjećaju ljutnje, anksioznosti, straha i depresije, dok je najveći broj muških ispitanika otkrio kako se nakon prekida osjećalo nesposobno i kao da su izgubili fokus. 

No, zanimljiv je podatak i kako su žene te koje češće prekidaju veze, njih 39 posto u odnosu na 37 posto muškaraca, dok je njih 24 posto otkrilo kako je to bila zajednička odluka.

Muškarci su izvijestili iniciranje prekida u 28 posto slučajeva, u odnosu na 47 posto žena, a da je to bila obostrana odluka, otkrilo je njih 25 posto. 

A zašto se najčešće prekidaju veze? "Najčešći uzrok je nedostatak komunikacije, koji je dvostruko češći nego nevjera", otkrivaju istraživači. 

11.08.2015. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/tko-teze-podnosi-prekid-muskarci-ili-zene/93271/