« Zdravlje
objavljeno prije 16 godina i 4 mjeseca
KOLUMNA

Tko se još uopće sjeća doručka?

Više o

doručak

Nedavno sam organizirao privatnu mini-anketu. Znance i prijatelje, te druge s kojima sam dolazio u kontakt, pitao sam doručkuju li svako jutro, te ako to rade, što jedu. Rezultati su bili porazni. Osamdeset posto ispitanika odgovorilo je da ujutro ne jede ništa, deset posto ‘ulije’ u sebe na brzinu šalicu čaja ili kave (uz obaveznu cigaretu!), a svega deset posto sjedne mirno za stol i pojede doručak koji se sastoji od nekoliko prehrambenih artikala.

Ako bi netko proveo anketu većih razmjera, uvjeren sam da ne bi došao do drugačijih rezultata. Većina ljudi zaboravlja na doručak kao dnevni obrok. Međutim, na ručak još nitko nije zaboravio, pa makar u prolazu, negdje na brzinu nešto prigrizao. Ovakav režim dnevne prehrane je pogrešan i već poodavno nam je usađen u naše prehrambene navike.

Zanemarujemo li doručak zato što smo skoro svakog jutra u nekoj žurbi, u trci na posao, u školu, da uhvatimo autobus, vlak ili zato što jednostavno želimo spavati malo duže ili pak zato što nam se ne da pripremati svakog jutra istu hranu? Što god bio razlog, ostaje činjenica da nam stručnjaci za prehranu preporučuju mijenjanje navika.

Obilat i kaloričanUpravo bi doručak, koji mala većina nas prakticira, trebao biti obilat i kaloričan. Dan bismo trebali započeti jaki i siti kako bismo izdržali fizičke i psihičke napore koji nas očekuju. 

Nemojmo smetnuti s uma da nam doručak treba osigurati oko četvrtine dnevnih potreba u energetskim, gradivnim i zaštitnim tvarima, sastavnim dijelovima naših namirnica. Većina čini baš suprotno: gladni radimo, siti se odmaramo, što je sasvim pogrešno.

Upravo bi doručak trebao biti obilat i kaloričan, da započnemo dan jaki, siti i tako udovoljimo fizičkim i psihičkim naporima koje pred nas postavlja naše radno mjesto. Uključimo u naš doručak i druge prehrambene artikle.

Naročito je mlijeko vrijedna hrana, bogata vitaminima i drugima hranjivim sastojcima. Ako ne možete ili se ne želite ustati 15-20 minuta ranije, pripremite si doručak večer prije toga (sendvič) ili pripremite pahuljice od žitarica koje ne treba kuhati. Popijte mlijeko ili voćni sok, a ako baš ne stignete sjesti i nešto pojesti, ponesite sa sobom pecivo, suhe grožđice, nekoliko oraha, krišku sira ili bananu te ih pojedite usput. Kao što vidite, skoro svaka hrana može biti dio dobrog doručka. 

Piše: Piše: Dr. Ivo Belan
27.02.2008. 01:00:46
Novi komentar
nužno
nužno