« Žene
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
oni dani

Tjelovježba ne smanjuje bol tijekom mjesečnice

Kontracepcijske tablete napravljene su da reguliraju i ublaže simptome mjesečnice, no, iako ne smanjuje bol, vježbanje će vam koristiti općenito

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

mjesečnica

,

kontracepcijske pilule

,

bolna mjesečnica

Tjelovježba neće ublažiti bol tijekom mjesečnice iako se do sada redovito preporučala ženama s takvim simptomima. U studiji provedenoj nad 650 studentica njih 28 posto osjećalo je umjerenu do jaku bol.

No, istraživači sa Sveučilišta Birmingham tvrde da nisu pronašli povezanost između tjelovježbe i ublažavanja boli. Naravno, to nije razlog da žene prestanu vježbati, no one koje imaju problema s mjesečnicom bolje je da koriste lijekove i sredstva poput kontracepcijskih pilula.

Uvjerenje da je vježbanjem moguće ukloniti bol trajalo je godinama. Ipak, istraživači su, uzevši u obzir rasu, težinu, raspoloženje, pušačke navike te odgovore ispitanika na pitanja o mjesečnici, zaključili da vježbanje ne utječe na to hoće li žena osjećati bol ili ne.

Dr. Amanda Daley, koja je i povela studiju, kaže da je potrebno provesti još detaljnije istraživanje i dodaje kako ovo saznanje nije nikakav razlog zbog kojeg bi žene trebale izbaciti vježbanje iz svoje svakodnevice jer ono ima velik utjecaj na općenito zdravlje i stanje čovjeka.

Profesor Steve Field kaže da žene trebaju raditi ono što im najviše odgovara i pomaže; vježbanje će im, bez obzira na mjesečnicu, općenito koristiti. Ipak, na kraju savjetuje: „Vježba je dobra za svakoga, ali kad je mjesečnica u pitanju, koristite samo kontracepcijske tablete."

12.12.2009. 10:06:33
Novi komentar
nužno
nužno