objavljeno 12.12.2009. 10:06:33
oni dani

Tjelovježba ne smanjuje bol tijekom mjesečnice

Kontracepcijske tablete napravljene su da reguliraju i ublaže simptome mjesečnice, no, iako ne smanjuje bol, vježbanje će vam koristiti općenito

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Tjelovježba neće ublažiti bol tijekom mjesečnice iako se do sada redovito preporučala ženama s takvim simptomima. U studiji provedenoj nad 650 studentica njih 28 posto osjećalo je umjerenu do jaku bol.

No, istraživači sa Sveučilišta Birmingham tvrde da nisu pronašli povezanost između tjelovježbe i ublažavanja boli. Naravno, to nije razlog da žene prestanu vježbati, no one koje imaju problema s mjesečnicom bolje je da koriste lijekove i sredstva poput kontracepcijskih pilula.

Uvjerenje da je vježbanjem moguće ukloniti bol trajalo je godinama. Ipak, istraživači su, uzevši u obzir rasu, težinu, raspoloženje, pušačke navike te odgovore ispitanika na pitanja o mjesečnici, zaključili da vježbanje ne utječe na to hoće li žena osjećati bol ili ne.

Dr. Amanda Daley, koja je i povela studiju, kaže da je potrebno provesti još detaljnije istraživanje i dodaje kako ovo saznanje nije nikakav razlog zbog kojeg bi žene trebale izbaciti vježbanje iz svoje svakodnevice jer ono ima velik utjecaj na općenito zdravlje i stanje čovjeka.

Profesor Steve Field kaže da žene trebaju raditi ono što im najviše odgovara i pomaže; vježbanje će im, bez obzira na mjesečnicu, općenito koristiti. Ipak, na kraju savjetuje: „Vježba je dobra za svakoga, ali kad je mjesečnica u pitanju, koristite samo kontracepcijske tablete."

12.12.2009. 10:06:33
http://m.metro-portal.hr/tjelovjezba-ne-smanjuje-bol-tijekom-mjesecnice/28418/