« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVE JE BILO U REDU

Tijelo Lecha Kaczynskog u Varšavi, zrakoplov bio tehnički ispravan

Istražno povjerenstvo Javnog tužiteljstva Rusije isključio je mogućnost da je uzrok zrakoplovne nesreće bila tehnička neispravnost letjelice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Poljska

,

Vladimir Putin

,

Lech Kaczynski

,

obdukcija

,

zrakoplov tupoljev 154

,

igor levitin

Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u subotu u Rusiji, dopremljeni su u nedjelju poslijepodne u vojnu zračnu luku Varšave.

Obitelj poginulog predsjednika, njegova kći Marta i brat Jaroslaw Kaczynski, te najviši poljski dužnosnici, među kojima premijer Donald Tusk, te privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bili su na dočeku.

U zračnoj luci je održan kratak vjerski obred, nakon kojeg će tijelo biti prebačeno u predsjedničku palaču u povijesnom središtu Varšave.

Tijelo prvo dame Marije Kaczynske nije bilo moguće identificirati, pa nije dopremljeno kada i tijelo njezina supruga, Lecha Kaczynskog.

Istražno povjerenstvo Javnog tužiteljstva Rusije isključio je mogućnost da je uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj je u subotu poginuo poljski predsjednik i više od 90 osoba, bila tehnička neispravnost letjelice, izvijestili su mediji.

Ruski zrakoplov tipa Tupoljev-154 bio je u savršenu stanju, za Interfax je rekao glavni istražitelj Aleksander Bastrikin. Tijekom komunikacije pilota s kontrolnim tornjem u zračnoj luci Smolensk, u koju je zrakoplov trebao sletjeti, nisu spomenuti tehnički problemi, rekao je Bastrikin, dodavši kako je pilot bio informiran o lošim vremenskim uvjetima. U zračnu luku Smolensk pokušao je potom sletjeti nekoliko puta.

Ruski ministar prometa Igor Levitin premijera Vladimira Putina izvijestio je da su "crne kutije" iz srušenoga zrakoplova u zadovoljavajućem stanju te da je dešifriranje komunikacije pilota i kontrolnog tornja počelo jutros, a dešifriranje druge kutije u kojoj su zapisani elektronski podaci o tijeku leta, početi će uskoro. Pripadnici ruskog i poljskog ministarstva prometa surađuju na slučaju. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 16:25:00
Novi komentar
nužno
nužno