objavljeno 11.04.2010. 16:25:00
SVE JE BILO U REDU

Tijelo Lecha Kaczynskog u Varšavi, zrakoplov bio tehnički ispravan

Istražno povjerenstvo Javnog tužiteljstva Rusije isključio je mogućnost da je uzrok zrakoplovne nesreće bila tehnička neispravnost letjelice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u subotu u Rusiji, dopremljeni su u nedjelju poslijepodne u vojnu zračnu luku Varšave.

Obitelj poginulog predsjednika, njegova kći Marta i brat Jaroslaw Kaczynski, te najviši poljski dužnosnici, među kojima premijer Donald Tusk, te privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bili su na dočeku.

U zračnoj luci je održan kratak vjerski obred, nakon kojeg će tijelo biti prebačeno u predsjedničku palaču u povijesnom središtu Varšave.

Tijelo prvo dame Marije Kaczynske nije bilo moguće identificirati, pa nije dopremljeno kada i tijelo njezina supruga, Lecha Kaczynskog.

Istražno povjerenstvo Javnog tužiteljstva Rusije isključio je mogućnost da je uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj je u subotu poginuo poljski predsjednik i više od 90 osoba, bila tehnička neispravnost letjelice, izvijestili su mediji.

Ruski zrakoplov tipa Tupoljev-154 bio je u savršenu stanju, za Interfax je rekao glavni istražitelj Aleksander Bastrikin. Tijekom komunikacije pilota s kontrolnim tornjem u zračnoj luci Smolensk, u koju je zrakoplov trebao sletjeti, nisu spomenuti tehnički problemi, rekao je Bastrikin, dodavši kako je pilot bio informiran o lošim vremenskim uvjetima. U zračnu luku Smolensk pokušao je potom sletjeti nekoliko puta.

Ruski ministar prometa Igor Levitin premijera Vladimira Putina izvijestio je da su "crne kutije" iz srušenoga zrakoplova u zadovoljavajućem stanju te da je dešifriranje komunikacije pilota i kontrolnog tornja počelo jutros, a dešifriranje druge kutije u kojoj su zapisani elektronski podaci o tijeku leta, početi će uskoro. Pripadnici ruskog i poljskog ministarstva prometa surađuju na slučaju. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 16:25:00
http://m.metro-portal.hr/tijelo-lecha-kaczynskog-u-varsavi-zrakoplov-bio-tehnicki-ispravan/37593/