« Muškarci
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Testisi obiluju matičnim stanicama

Biopsijom testisa na 'lagan' način do matičnih stanica.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

matične stanice

,

testisi

,

izvor matičnih stanica

Suočeni sa strogim njemačkim zakonima, koji ne dopuštaju uporabu ljudskih zametaka, njemački su znanstvenici smislili korjenito nov, a "etičan" izvor matičnih stanica - testise.

Znanstvenici vjeruju da će ponuditi mnoštvo novih metoda liječenja za bolesti, poput Parkinsonove i dijabetesa, te za ozljede leđne moždine, a sve pomoću matičnih stanica iz vlastitih testisa muškaraca kojima će nadomjestiti oštećene ili bolesne stanice.

Istraživači sa sveučilišta u Tuebingenu i Koelnu te s King's Collegea u Londonu kažu da se rutinskom biopsijom testisa dobiva nov izvor matičnih stanica koje bi za istraživanja za razvoj novih metoda liječenja mogle biti jednako dobre kao i embrijske matične stanice, a ne će biti opterećene etičkim i pravnim pitanjima.

U tekstu u online izdanju časopisa Nature profesor Thomas Skutella koji vodi skupinu za eksperimentalnu embriologiju na Sveučilištu u Tuebingenu napisao je: "Generacija ljudskih matičnih stanica iz biopsije testisa može omogućiti jednostavan i nekontroverzan pristup individualnoj terapiji matičnim stanicama, a bez etičkih i imunoloških problema koji se povezuju s matičnim stanicama ljudskoga embrija."

Stručnjaci kažu da su matične stanice velika nada za razvoj novih metoda liječenja jer one imaju potencijal za personalizirano liječenje: na pacijentu se upotrebljavaju stanice vlastita tijela, pomoću njih se stvaraju matične stanice koje zatim mogu popraviti i zamijeniti oštećeno tkivo, npr. u Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti te u raznim karcinomima. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 12:59:34
Novi komentar
nužno
nužno