objavljeno 20.10.2008. 12:59:34

Testisi obiluju matičnim stanicama

Biopsijom testisa na 'lagan' način do matičnih stanica.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Suočeni sa strogim njemačkim zakonima, koji ne dopuštaju uporabu ljudskih zametaka, njemački su znanstvenici smislili korjenito nov, a "etičan" izvor matičnih stanica - testise.

Znanstvenici vjeruju da će ponuditi mnoštvo novih metoda liječenja za bolesti, poput Parkinsonove i dijabetesa, te za ozljede leđne moždine, a sve pomoću matičnih stanica iz vlastitih testisa muškaraca kojima će nadomjestiti oštećene ili bolesne stanice.

Istraživači sa sveučilišta u Tuebingenu i Koelnu te s King's Collegea u Londonu kažu da se rutinskom biopsijom testisa dobiva nov izvor matičnih stanica koje bi za istraživanja za razvoj novih metoda liječenja mogle biti jednako dobre kao i embrijske matične stanice, a ne će biti opterećene etičkim i pravnim pitanjima.

U tekstu u online izdanju časopisa Nature profesor Thomas Skutella koji vodi skupinu za eksperimentalnu embriologiju na Sveučilištu u Tuebingenu napisao je: "Generacija ljudskih matičnih stanica iz biopsije testisa može omogućiti jednostavan i nekontroverzan pristup individualnoj terapiji matičnim stanicama, a bez etičkih i imunoloških problema koji se povezuju s matičnim stanicama ljudskoga embrija."

Stručnjaci kažu da su matične stanice velika nada za razvoj novih metoda liječenja jer one imaju potencijal za personalizirano liječenje: na pacijentu se upotrebljavaju stanice vlastita tijela, pomoću njih se stvaraju matične stanice koje zatim mogu popraviti i zamijeniti oštećeno tkivo, npr. u Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti te u raznim karcinomima. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 12:59:34
http://m.metro-portal.hr/testisi-obiluju-maticnim-stanicama/12533/