« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
KATASTROFA

Teško stanje u Donjecku

Eksplozije su u utorak odzvanjale u nekoliko četvrti Donecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, bez tekuće vode već dva dana

Borbe u Donjecku ne jenjavaju
Borbe u Donjecku ne jenjavaju (Screenshot YouTube)
Više o

borbe

,

ukrajinska kriza

,

Donjeck

Bitka za Donjeck vodi se i dalje, a tijekom cijelog dana čuju se eksplozije iz istočnog dijela grada, kao i s druge strane, u blizini zračne luke. Humanitarna situacija pogoršava se u tom gradu s milijun stanovnika prije početka sukoba, prije više od četiri mjeseca.

Dotok tekuće vode je u potpunosti prekinut u nedjelju navečer kad je elekrični vod koji opskrbljuje vodoopskrbne pogone oštećen u sukobima. Stvoreni su redovi već u rano ujutro u utorak ispred kioska koji prodaju mineralnu vodu na litre.

Vlasti su organizirale opskrbu vode koja nije za piće iz cisterni pred kojima je dvadesetak osoba čekalo na red s praznim plastičnim kanistrima ili kantama. Lokalne vlasti su upozorile u nedjelju da je nemoguće predvidjeti koliko bi dugo mogli trajati radovi na popravku zbog sukoba koji se odvijaju u gradu već nekoliko dana.

Petnaest tijela dosad je pronađeno na mjestu jučerašnjeg raketnog napada na konvoj s izbjeglicama iz Luhanska, objavio je u utorak glasnogovornik ukrajinske vojske. Konvoj je napadnut između naselja Hriaščuvatje i Novosvitlivka, u blizini Luhanska, gdje traju intenzivne borbe ukrajinskih i pobunjeničkih snaga. Kijev je za napad optužio proruske separatiste, ali oni to negiraju.

Ukrajinska je vojska u ponedjeljak objavila da su mnogi poginuli, među kojima ima žena i djece, izgorjeli do neprepoznatljivosti. Američki State Department osudio je napad, ali nije mogao potvrditi tko je odgovoran.

'Oštro osuđujemo topnički napad na konvoj... tužno, ljudi su pokušali maknuti se od napada i umjesto toga postali žrtve', rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Har

19.08.2014. 14:14:39
Novi komentar
nužno
nužno