« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SRAMOTA

Slučaj Ferguson i rasizam u medijima

Nakon što je policija ubila nenaoružanog Afroamerikanca u SAD-u se povela rasprava o rasizmu u medijima

Da ste me ubili, koju biste sliku objavili?
Da ste me ubili, koju biste sliku objavili? (Twitter)
Više o

rasizam

,

mediji

,

Ferguson

Gradić Ferguson u američkoj saveznoj državi Missouri se ne miri. Nakon što je policija usmrtila jednog mladića crne boje kože, uslijedili su nemiri u koje se morala uključiti i Nacionalna garda. Predsjednik Barack Obama u gradić pored St.Louisa šalje i svog ministra pravosuđa Erica Holdera kako bi pokušao smiriti situaciju koja se polako otima kontroli.

Tipični useljenici

No nemili događaj od 9. kolovoza je u cijeloj zemlji pokrenuo raspravu o rasizmu - temi, koja SAD prati od njenog postanka. Sve je pokrenuo 17-godišnji Tyler Atkins. On je na Twitteru objavio dvije slike. Jedna pokazuje Atkinsa kao nemarnog mladića u crnoj majici i s maramom povezanom oko glave a druga ozbiljnog mladića u odijelu, koji svira saksofon. Uz slike on je postavio pitanje "Da ste me ubili, koju biste sliku objavili?". Tisuće građana je reagiralo, objavljujući slične fotografije. Na taj način su htjeli pokazati, kako nastaju predrasude i to baš u medijima, i to svugdje na svijetu, ne samo u SAD-u.

I Tahir Della poznaje moć, koju imaju mediji. Della je član inicijative "Crnci u Njemačkoj". On pokušava senzibilizirati javnost na rasističke klišeje, koji se pojavljuju u novinama, na televiziji i na internetu.

"Crnci se još uvijek u medijima često povezuju s trgovinom droge, ilegalnim useljavanjem, mediji stalno posežu za tim slikama", žali se Della u razgovoru za Deutsche Welle. Kada novinari izvještavaju o izbjeglicama, onda to skoro uvijek ilustriraju fotografijama crnaca iz Afrike. No, najveći broj izbjeglica uopće ne dolazi iz Afrike, pojašnjava jedan aktivist naglašavajući da se crnci najbolje uklapaju u sliku izbjeglica, koju u glavi nosi većina Nijemaca.

Diskriminirajući kontekst

I novinarka Konstantina Vassilliou-Enz skreće pažnju na stigmatiziranje u njemačkim medijima, kako putem slika tako i korištenjem različitih formulacija. Ova radio-voditeljica, ujedno šefica udruge „Novi njemački kreatori medija" ("Neue deutsche Medienmacher") upozorava svoje kolege od opasnosti stvaranja pogrešnih slika prilikom spominjanja nečijeg porijekla, iako je taj detalj za cijelu priču nebitan. "To se posebno vidi u izvještavanju o kriminalnim djelima.

Tu se počinitelji jako često dijele na Nijemce i one koji nisu Nijemci. Tako se ne kaže Ahmed H. iz Kölna, već Turčin Ahmed. H." Tako se, po riječima Konstantine Vassilou-Enz, pojedinačni prijestup odmah povezuje i predstavlja kao tipičan za jednu etničku grupu. "Kada netko čita izvještaj o nekoj uličnoj bandi, čiji su članovi porijeklom iz migrantskih obitelji, jedva da pomisli na svog ljubaznog nigerijskog doktora, na ljubazne susjede Grke ili Turkinju koja predstavlja roditelje razreda u koje ide vaše dijete. A upravo ti građani a ne ulične bande predstavljaju normalne useljenike", kaže Konstantina Vassilliou-Enz.

Ona smatra da bi se mnogi stereotipi mogli izbjeći kada bi se novinari senzibilizirali. Gotovo svi članci o integraciji stranaca su popraćeni fotografijama žena pokrivenih maramama. Novinari pri tom ne moraju ići u krajnost i posezati za slikama potpuno zamotanih muslimanki koje vuku pune vrećice i guraju dječja kolica. "Ako već moraju uzeti sliku žena s maramom, jer to ima određenu simboličnu snagu, zbog čega onda ne pokažu muslimanku koja u pekari plaća žemlje ili koja s mobilnim telefonom na uhu prolazi pješačkom zonom? Takve slike, uvjerena je Konstantina Vassilliou-Enz, puno više odgovaraju realnosti.

Traže se profesionalni standardi

Jednostrana i reducirajuća su često i izvješća o migrantima iz Rumunjske i Bugarske, dodaje Konstantina Vassilliou-Enz. Pretjeruje se često i s brojevima migranata, koji se useljavaju u Njemačku. Izvještaji o migrantima ilustrirani su najčešće fotografijama oronulih stanova, punih smeća. "Nikada se ne pokazuje recimo neki liječnik iz Bugarske. Pa cijele generacije liječnika iz Rumunjske i Bugarske su došle u Njemačku", kaže novinarka i radijska voditeljica Konstantina Vassilliou-Enz. Jedini način da se izbrišu predrasude je, smatra ona, precizno izvještavanje uz poštovanje profesionalnog načela koje mora važiti za svaku etničku grupu i za svaku temu.

U SAD-u se trenutno jedva mogu vidjeti slike ubijenog mladića Michaela Browna. Izvješćima dominiraju slike zapaljenih automobila i do zuba naoružane policije. Ove slike sugeriraju prije na rat, nego na ubojstvo crnog mladića od strane jednog američkog policajca.

Piše: Günther Birkenstock/Zorica Ilić/DW
19.08.2014. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno