« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
GAZA

Propali pregovori Hamasa i Izraela

Izgledi za potizanje trajnog primirja u Gazi na neizravnim pregovorima s Izraelom u Kairu su 'propali', ocijenio je u utorak predstavnik palestinskog islamističkog pokreta Hamasa

Nastavlja se razaranje Gaze
Nastavlja se razaranje Gaze (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Hamas

Pojas Gaze ponovno gori, pregovori u Egiptu došli su u slijepu ulicu, a na terenu lete rakete i projektili na obje strane.

'Nema pomaka u pregovorima, izgledi za postizanje dogovora su propali i cionističke okupatore držimo u cijelosti odgovornima za ovakvo stanje', rekao je za AFP Ezzat el Rishq, visoki dužnosnik Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze i glavna je meta smrtonosne ofenzive koju je Izrael 8. srpnja pokrenuo na tu palestinsku enklavu.

'Palestinsko izaslanstvo odgovorilo je na konačni egipatski prijedlog za trajnim primirjem. Egipćani su ga proslijedili izraelskom izaslanstvu koje je napustilo Kairo uz obrazloženje da ga moraju predstaviti svojoj vladi', rekao je Rishq.

U međuvremenu tisuće Palestinaca napustile su sektore na istoku grada Gaze zbog straha od nastavka izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze. Novinar agencije France Presse vidio je stotine stanovnika Gaze kako noseći vrećice i madrace napuštaju Chajad'yju i odlaze u UN-ove škole pretvorene u skloništa.

Chajad'ya, istočno predgrađe Gaze nasuprot je izraelske granice i razorena je u ranijim izraelskim zračnim napadima. Svjedoci su vidjeli i kako sektore Zeitun i Chaaf napuštaju tisuće stanovnika Gaze, pošto se čuo niz eksplozija.

Izraelci i Palestinci su u utorak, nakon isteka primirja u ponedjeljak u ponoć nastavili razmjenjivati vatru usprkos pregovorima u Kairu. Tri rakete su pale na jug Izraela, blizu grada Beershebe, rekao je vojni dužnosnik, oko osam sati prije isteka primirja koje je u ponedjeljak produljeno za 24 sata. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad u kojemu nema žrtava ni materijalne štete, priopćila je izraelska vojska.

20.08.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno