« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
EU

Sve više podnositelja zahtjeva za azil u EU

U 2022. je broj podnositelja zahtjeva za azilom porastao za preko 50 posto. Ne računajući izbjeglice iz Ukrajine. Najomiljeniji cilj je i dalje Njemačka

Sve ih je više...
Sve ih je više... (Arhiva)
Više o

EU

,

azil

„Potpuno je jasno da će broj podnositelja zahtjeva za azilom nastaviti s rastom i u novoj godini", kaže direktorica Europskog ureda za azil (EUAA) Nina Gregori u razgovoru za medijsku kuću Funke. „Nestabilnosti i prijetnje koje uzrokuju dolazak sve većeg broja azilanata u Europu na žalnost nisu prestale", rekla je slovenska političarka.

Njemačka bilježi najveći porast zahtjeva

U prvih deset mjeseci 2022. je na području Europske unije bilo podneseno gotovo 790.000 zahtjeva za azilom što je porast od 54 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Na prvim mjestu po broju zahtjeva su i dalje državljani Sirije iza kojih slijede stanovnici Turske i Afganistana.

Trend porasta broja podnositelja zahtjeva za azilom odražava se i u brojkama koje se bilježe u Njemačkoj. Ovdje je do kraja studenog zahtjev podnijelo 190.000 osoba što je porast za 43,2 posto u usporedbi s prošlom godinom. Njemačka je i dalje cilj broj jedan za podnositelje zahtjeva za azilom. Iza Njemačke, po broju zabilježenih zahtjeva, slijedi Francuska, Španjolska, Austrija i Italija. Najmanji broj zahtjeva za azilom bilježi Mađarska.

Gotovo pet milijuna izbjeglica iz Ukrajine

Gregori kaže kako geopolitički razvoj događaja i dalje utječe na „visoku razinu potrebe za zaštitom", a time istodobno i pojačanog dolaska u Europsku uniju. Brojke su, kako je dodala, trenutno ipak manje nego u rekordnim godinama 2015. i 2016. kada je samo u Njemačku stiglo preko milijun izbjeglica.

U ove statistike EUAA ne uvrštava građane Ukrajine koji su potražili zaštitu nakon napada Rusije. Prema informacijama kojima raspolaže Gregori, trenutno na području EU-a boravi oko 4,7 milijuna izbjeglica iz Ukrajine od toga preko milijun u Njemačkoj.Dolazak velikog broja izbjeglica iz Ukrajine je kapacitete na području EU-a „doveo do ruba prihvatnih granica", kaže Gregori.

Ona je upozorila zemlje članice Europske unije da više ne otežu s provedbom reforme EU-sustava prihvata izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom oko koje se već godinama vode rasprave.

Prema jednom, nedavno objavljenom ispitivanju javnog mnijenja, velika većina izbjeglica iz Ukrajine namjerava i nakon završetka rata u svojoj zemlji ostati u Njemačkoj.

Piše: DW/agencije
29.12.2022. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno