« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
MLJAC

Sve prednosti kajenskog papra

S njime se mogu začiniti razni umaci, marinade, ali i tradicionalna meksička jela kao što su tortilje, tacosi ili fajita

Kajenski papar
Kajenski papar (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

upotreba

,

kajenski papar

Kajenski papar začin je crvene boje, a nastaje mrvljenjem sušenih kajenskih papričica crvene ili zelene boje, dugih 10 do 25 centimetara. Osim toga, ovaj papar može nastati i mrvljenjem nekih drugih vrsta ljutih chili papričica.

U usporedbi s najljućom papričicom na svijetu, kajenska papričica je umjerene ljutine.

Kajenski papar koristi se u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini za rješavanje problema s cirkulacijom, a ima i mnoge druge prednosti.

Papar se najviše koristi u meksičkoj kuhinji koja je poznata po ljutoj hrani. S njime se mogu začiniti razni umaci, marinade, ali i tradicionalna meksička jela kao što su tortilje, tacosi ili fajita.

Odlično se slaže s curryjem ili pak đumbirom koji također imaju ljutkastu notu.

Osim za kuhanje, kajenski papar može biti i sastavni dio čajeva koji podižu imunitet i energiju, pri čemu se stavlja manja količina papra.

Ovdje se također može miješati s đumbirom ili limunom, a glavni sastojak je ipak voda koja će malo ublažiti ljutinu.

Osim za dodatan okus hrani, kajenski papar utječe i na zdravlje i to zbog svojeg glavnog sastojka koji mu daje ljutinu, a to je kapsaicin koji se nalazi u samim mrvljenim sjemenkama. Ipak, osim ljutog okusa, postoje određene blagodati koji ovaj sastojak pruža papričicama, a samim time i kajenskom papru, a tiču se zdravlja.

Bogat je antioksidansima - papar sadrži važne vitamine koji utječu na zdravlje organizma. Vitamin C koji podiže imunološki sustav, vitamin E koji je također važan za imunitet, ali i za rad mišića te funkciju spolnih žlijezda. Sadrži i beta karoten, antioksidans koji je zadužen za zdravlje kože te lutein i zeaksantin koji štite oči od oštećenja.

Dobar za mršavljenje - ljutina papra ubrzava metabolizam, ali i umanjuje osjećaj gladi. Točnije, ljutina smanjuje apetit i pruža osjećaj sitosti. Dodavanjem kajenskog papra u prehranu tako utječe na manji unos kalorija tokom dana, a potom i na mršavljenje. Treba pripaziti oko količine začina, jer previše ljutine može kod nekih ljudi izazvati bol u trbuhu i žgaravicu.

Pomaže kod gripe i prehlade - kajenski papar olakšava simptome prehlade, ali i gripe. Malo ovog začina olakšat će disanje i očistiti sinuse, a istraživanja su pokazala kako može imati i antibakterijska svojstva.

Smanjuje bol - kajenski papar može se koristiti i u kremama. Na ovaj način mazanjem na kožu pomaže kod smanjenja bolova u mišićima ili bolova u donjem dijelu leđa, kod artritisa, a jednako tako se koristi i za ublažavanje neugodnog svrbeža kod psorijaze. Ipak, valja biti oprezan jer se ovakav pripravak ne bio smio koristiti na otvorenim ranama. Ovaj začin se ne preporuča onima koji uzimaju lijekove za visoki tlak, trudnicama i dojiljama te djeci. Iako ima mnoge prednosti, kajenski papar treba uzimati s oprezom i u umjerenim količinama.

13.10.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.10.2020. 09:35
    zdrav je
Novi komentar
nužno
nužno