« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
HE HE

Sve dobre strane psovanja

Naravno da mislite da smo ludi kad stavljamo ovakav naslov, no sva recentna istraživanja pobijaju uobičajene mitove koje kruže oko psovki...

Koliko često vam pobjegne psovka?
Koliko često vam pobjegne psovka? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bol

,

psovke

,

inteligencija

,

psovanje

Psovanje je način izražavanja koji zgraža mnoge ljude i najčešće se povezuje s ljudima slabijeg obrazovnja i imovnog stanja, a mitovi govore i da se radi o ljudima koji nisu pretjerano inteligentni i na taj način pokazuju svu bijedu svog vokabulara - no istraživanja zadnjih godina upućuju na potpuno suprotne zaključke.

Naime, iako nas od malih nogu uče da je psovati nepristojno, psiholozi danas tvrde drugačije - kažu, u nekim je situacijama čak i poželjno.

Psiholozi sa Sveučilišta Massey na Novom Zelandu proveli su istraživanje koje je pokazalo da je psovanje dobro za zdravlje. Pokazalo se da psovanje i prostačenje ublažava anksioznost i srčane bolesti te da olakšava fizičku bol, a za neke ljude je i jedini način da se 'ispušu' i smire.

Studija je provedena na 62 ispitanika koji su bili zamoljeni da se prisjete situacije u kojoj su bili povrijeđeni i ljuti i da je zapišu.

Potom su podijeljeni u dvije grupe: jedna je morala ponavljati dvije minute neutralnu riječ a druga psovati. Kod osoba kojima je bilo dozvoljeno posvati izmjerena je niža razina stresa. 

Osim što nas psihološki rasterećuje, psovanje nam, tvrde ovi znanstvenici, pomaže da podnesemo fizičku bol i fizički napor. Kažu da zaista djeluje u situaciji kada, primjerice, udarite nožnim prstom o stolić ili prag ili pak kada poku

No, olakšanje koje donosi psovanje djeluje na kratke staze, odnosno trenutačno je pa treba razmisliti i odvagnuti je bolje psovati ili se ipak suzdržati, barem u javnosti...

08.06.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno