« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ŠTO MANJE OTPADA

Svakodnevne stvari od neočekivanih recikliranih materijala

Znate li od čega se sve mogu izraditi loptice za golf ili četkice za zube?

Stol od komada zrakoplova DC-9
Stol od komada zrakoplova DC-9 (Motoart.com)
Više o

recikliranje

,

materijali

Plastična zdjelica iz koje ste jutros doručkovali možda se jednog dana reinkarnira kao nečija lotpica za tenis. Zaista, velik je broj stvari iz naše svakodnevice koje uzimamo zdravo za gotovo - četkica za zube, na primjer - a koje se izrađuju od poprilično neočekivanih recikliranih materijala.

Namještaj od zrakoplova

Kad određeni zrakoplov izađe iz službene vojne ili civilne uporabe, što se zbiva s njim? Dobro pitanje na koje nije uvijek lako dati odgovor, ali ako ste poput umjetnika Donovana Fella III, vi ćete taj zrakoplov rastaviti i od njega izraditi podjednako aerodinamične skulpture i namještaj poput stolova, kreveta, i tako dalje. Određeni dijelovi zrakoplova mogu se spasiti s otpada - obično se metalni dijelovi tale i ponovo koriste kao sirovina. Ali maštovit um nema granica i u to se možete uvjeriti na gornjem linku.

Teniske loptice od plastike

Većina svakodnevnih plastičnih čaša i flaša koje koristimo izrađene su o plastike tipa 1 koja se sastoji od polietilena tereftalata (PET). kad ta plastika stigne u centar za recikliranje obično se razdvaja na temelju boje i vrste i zatim se sitni: komadići se očiste, istope i izvedu u tanka vlakna kako se materijal jača i hladi. Zatim ta vlakna mogu biti iskorištena za izradu bilo čega - vanjskog sloja teniskih loptica do čipkastog materijala za odjeću i pokrivače.

Četkica za zube iz čašica za jogurt i pudinge

čašice iz kojih jedete jogurte ili pudinge danas se mogu iskoristiti za izradu četkica za zube koje koristite kad pojedete, na primjer, jogurt ili puding. Ne brinite, same dlačice s četkice se izrađuju od nove plastike.

Tepih iz teretana

Od 1993. godine tvrtka Nike skuplja iznošene tenisice u sklopu svojeg programa „Reuse-a-Shoe". Skupljena se obuća - koja ne mora nužno biti Nikeova - se melje i pročišćava i iz nje se izrađuje materijal znan kao Nike Grind.  zatim se taj materijal koristi za izradu raznih tepiha, podova i sportskih površina - od teniskih terena do staza za trčanje.

Loptice za golf od ljuske jastoga

Istraživači sa Sveučilišta Maine su izradili lopticu za golf koja izgleda kao bilo koja druga golf loptica, no s jednom značajnom razlikom: ova je izrađena od smrvljene ljuske jastoga, koja je ostatak prehrambene industrije, a taj je prah spremljen i biorazgradivi omotač. Te se loptice koriste za igru na kruzerima s kojih igrači loptice šalju u more. Na taj se način sprječava gomilanje loptica i nakupljanje otpada od jastoga.

22.04.2011. 15:40:00
Novi komentar
nužno
nužno