objavljeno 22.04.2011. 15:40:00
ŠTO MANJE OTPADA

Svakodnevne stvari od neočekivanih recikliranih materijala

Znate li od čega se sve mogu izraditi loptice za golf ili četkice za zube?

Stol od komada zrakoplova DC-9
Stol od komada zrakoplova DC-9 (Motoart.com)

Plastična zdjelica iz koje ste jutros doručkovali možda se jednog dana reinkarnira kao nečija lotpica za tenis. Zaista, velik je broj stvari iz naše svakodnevice koje uzimamo zdravo za gotovo - četkica za zube, na primjer - a koje se izrađuju od poprilično neočekivanih recikliranih materijala.

Namještaj od zrakoplova

Kad određeni zrakoplov izađe iz službene vojne ili civilne uporabe, što se zbiva s njim? Dobro pitanje na koje nije uvijek lako dati odgovor, ali ako ste poput umjetnika Donovana Fella III, vi ćete taj zrakoplov rastaviti i od njega izraditi podjednako aerodinamične skulpture i namještaj poput stolova, kreveta, i tako dalje. Određeni dijelovi zrakoplova mogu se spasiti s otpada - obično se metalni dijelovi tale i ponovo koriste kao sirovina. Ali maštovit um nema granica i u to se možete uvjeriti na gornjem linku.

Teniske loptice od plastike

Većina svakodnevnih plastičnih čaša i flaša koje koristimo izrađene su o plastike tipa 1 koja se sastoji od polietilena tereftalata (PET). kad ta plastika stigne u centar za recikliranje obično se razdvaja na temelju boje i vrste i zatim se sitni: komadići se očiste, istope i izvedu u tanka vlakna kako se materijal jača i hladi. Zatim ta vlakna mogu biti iskorištena za izradu bilo čega - vanjskog sloja teniskih loptica do čipkastog materijala za odjeću i pokrivače.

Četkica za zube iz čašica za jogurt i pudinge

čašice iz kojih jedete jogurte ili pudinge danas se mogu iskoristiti za izradu četkica za zube koje koristite kad pojedete, na primjer, jogurt ili puding. Ne brinite, same dlačice s četkice se izrađuju od nove plastike.

Tepih iz teretana

Od 1993. godine tvrtka Nike skuplja iznošene tenisice u sklopu svojeg programa „Reuse-a-Shoe". Skupljena se obuća - koja ne mora nužno biti Nikeova - se melje i pročišćava i iz nje se izrađuje materijal znan kao Nike Grind.  zatim se taj materijal koristi za izradu raznih tepiha, podova i sportskih površina - od teniskih terena do staza za trčanje.

Loptice za golf od ljuske jastoga

Istraživači sa Sveučilišta Maine su izradili lopticu za golf koja izgleda kao bilo koja druga golf loptica, no s jednom značajnom razlikom: ova je izrađena od smrvljene ljuske jastoga, koja je ostatak prehrambene industrije, a taj je prah spremljen i biorazgradivi omotač. Te se loptice koriste za igru na kruzerima s kojih igrači loptice šalju u more. Na taj se način sprječava gomilanje loptica i nakupljanje otpada od jastoga.

22.04.2011. 15:40:00
http://m.metro-portal.hr/svakodnevne-stvari-od-neocekivanih-recikliranih-materijala/58036/