« Život
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

Svađa prije spavanja - loša ideja

Ako odete u krevet s lošim sjećanjem, sve govori da ćete se probuditi još gore volje i s tim sjećanjem urezanim u pamćenje

Ne idite u krevet ljuti!
Ne idite u krevet ljuti! (Arhiva)
Više o

spavanje

,

svađe

Nije dobro utonuti u san sa svježim lošim sjećanjem jer ga se kasnije teže riješiti, napisao je tim znanstvenika iz Kine i SAD-a u časopisu Nature Communications.

"Ova studija ukazuje na to da ima istine u tom starom savjetu: 'Ne idite u krevet ljutiti'", rekao je za AFP jedan od autora studije Yunzhe Liu.

"Mi bismo savjetovali da se razmirice riješe prije odlaska u krevet", poručio je. Liu i kolege ispitali su utjecaj spavanja na memoriju u studiji sa 73 studenta. Sudionici studije dva su dana prolazili obuku za povezivanje određenih slika s negativnim sjećanjima.

Kasnije su ponovno trebali pogledati slike i dobili su naputak da se ili prisjete negativnih asocijacija ili da se bore protiv njih, odnosno ne dopuste da im to sjećanje ostane u glavi.

Test je proveden dvaput  - jednom nakon što su sudionici prespavali noć i drugi put samo pola sata nakon obuke. Znanstvenici su im procesu skenirali moždanu aktivnost.

Pokazalo se da je teže potisnuti sjećanja nakon spavanja, otkrili su znanstvenici.

Od ranije je poznato da spavanje utječe na to kako se u mozgu pohranjuju i procesuiraju nove informacije. Sjećanja na negativne i traumatične događaje često dulje traju od pozitivnih i neutralnih iskustava. Međutim, do jedne mjere se mogu svjesno kontrolirati, zaključili su znanstvenici. Nemogućnost potiskivanja loših sjećanja povezano je s nizom psihijatrijskih problema, uključujući depresiju i PTSP.

Prije ove studije "nismo znali je li bolje ili gore potisnuti sjećanje prije ili poslije spavanja", rekoa je Liu.

Bolje razumijevanje takvih procesa moglo bi pomoći u liječenju poremećaja poput PTSP-a.

"Tako na primjer uskraćivaje sna odmah nakon traumatičnog iskustva može spriječiti učvršćivanje takvih sjećanja... i pružiti priliku za njihovo blokiranje", napisali su autori studije.

10.05.2019. 21:45:00
Novi komentar
nužno
nužno