« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Sutra pomrčina sunca

U Europi će se pomrčina vidjeti kao djelomična, a bolju će sliku imati sjeverna Hrvatska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

pomrčina Sunca

,

djelomična pomrčina

Zvjezdarnica Zagreb najavila je da će se 1. kolovoza dogoditi potpuna pomrčina Sunca. Totalna pomrčina bit će vidljiva samo na sjeveru Amerike i Grenlanda i dijelovima Sibira, Rusije i Kine, dok će u južnijim krajevima biti djelomična.

Pomrčina će u Hrvatskoj započeti oko 11 sati i trajat će nešto više od sat vremena. U Zagrebu će pomrčina započeti u 11,7 sati, u Dubrovniku u 11,27, u Osijeku u 11,10 sati, u Puli u 11,11, u Splitu u 11,21, Varaždinu u 11,5, te u Zadru u 11,16 sati.

Zvjezdarnica Zagreb upozorava da se pomrčina Sunca ne smije ni na kratko gledati bez zaštite očiju. Za motrenje je potrebno nabaviti staklene filtere za elektrolučno varenje, ali i tada u jednom motrenju ne treba gledati dulje od deset sekundi, nakon čega se preporuča odmoriti oči. Bez jakih zaštitnih filtera uslijed sunčevog sjaja vidjet ćete samo snažan bljesak i oči izložiti pogibelji.

Pomrčina Sunca ne smije se gledati kroz dvostruke ili trostruke sunčane naočale ili dno pivske boce, ističe se u priopćenju Zvjezdarnice.

31.07.2008. 12:11:42
Novi komentar
nužno
nužno