« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Stari imidž za prvi susret s Tribunalom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BILD)
Više o

Haag

,

Radovan Karadžić

,

Dragan David Davić

Fotografije ošišanog i obrijanog ‘balkanskog krvnika’ Radovana Karadžića procurile su u javnost nekoliko sati prije nego što će optuženik za ratne zločine stati pred suce Tribunala i izjasniti se o krivnji za 11 točaka optužnice koja ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, povredu Ženevskih konvencija te kršenje pravila i običaja ratovanja.

Tako je lik i djelo stanovitog bio-energetičara Dragana Davida Dabića, koji je onako obrastao gotovo 13 godina hodao slobodno svijetom znajući za kakve je stravične zločine optužen, zauvijek završio u ropotarnici povijesti. Reanimirat će ga se eventualno za potrebe nekog novog holivudskog, a možda i balkanskog špijunskog trilera.
Nakon što je njegov imidž doživio makeover te se iza bijele brade i kose ukazao pravi Karadžić, doduše nešto stariji i mršaviji, haški je optuženik u tajnosti, u noći s utorka na srijedu prebačen u pritvor u Scheveningenu.

Imam nevidljive savjetnike, ali sam se odlučio braniti sam, rekao je Radovan Karadžić sucu Tribunala Alphonseu Orieu. Potom je odbio da mu se čita stara optužnica te se o njoj nije želio izjasniti.

Pravo na jedan telefonski poziv iskoristio je za razgovor sa suprugom Ljiljanom. Njegov odvjetnik Svetozar Vujačić tvrdi da će Karadžić u Haagu otkriti svu silu sočnih detalja o funkcioniranju međunarodne zajednice i pravde te potvrdio da je stanoviti sporazum između njega i američkog diplomata Richarda Holbrookea doista postojao.

Piše: Piše: Maja Bolanča
31.07.2008. 19:05:03
Novi komentar
nužno
nužno