« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
olimpijske igre

Kinezi ne popuštaju, cenzura interneta na Olimpijadi ostaje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zrinx)
Više o

Olimpijske igre

,

cenzura

,

cenzura interneta

Usprkos velikom međunarodnom pritisku organizatori Olimpijskih igara u Pekingu ne popuštaju - cenzura određenih internetskih stranica ostaje.

"Ne želimo dozvoliti da se OI politiziraju. Određene stranice će biti cenzurirane jer tako nalaže kineski zakon," poručili su iz Organizacijskog odbora (BOCOG).

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je uoči igara obećao kako će novinari imati slobodan pristup internetu, međutim kineske vlasti su blokirane brojne stranice među kojima i zabranjenog pokreta Falun Gong, ali i radijski programi poput američkog Radio Free Asia i njemačkog Deutsche Wellea. Problema je bilo i s otvaranjem stranica Amnesty Internationala

"Novinarima će biti osiguran pristup internetu kako bi mogli obavljati svoj posao. Sve potrebne stranice za njihov posao biti će otvorene," kazao je Sun Weide, glasnogovornik BOCOG-a. MOO je svjestan problema i pokušava omekšati kineske vlasti, no do sada su udarali u zid.

"Pokušavamo se dogovoriti s organizatorima kako bi još neke stvari promijenili," istaknula je predstavnica MOO-a Sandrine Tonge.

31.07.2008. 10:23:05
Novi komentar
nužno
nužno