« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci

Jeremić zatražio potporu nesvrstanih

Srbija će tražiti ocjenu legalnosti priznanja Kosova od ICJ-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Kosovo

,

UN

,

Vuk Jeremić

,

Pokret nesvrstanih

,

ICJ

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić zatražio je u srijedu u Teherenu potporu zemalja članica Pokreta nesvrstanih u Općoj skupština UN-a budući da će Srbija u rujnu pokrenuti inicijativu da Međunarodni sud pravde (ICJ) ocjeni legalnost jednostrano proglašene neovisnosti Kosova , objavljuju beogradski elektronični mediji.

"Nadam se da će članice Pokreta nesvrstanih priznati punu konzistentnost stajališta Srbije o pitanju Kosova, u skladu s načelima pokreta i da ćete se zalagati za našu stvar, kao da smo i dalje vaša punopravna članica", rekao je Jeremić u obraćanju sudionicima 15. ministarske konferencije zemalja članica Pokreta nesvrstanih u glavnom gradu Irana. Srbija u Pokretu ima status promatrača.

Jeremić je ocijenio da će mišljenje tog suda doprinijeti "smirivanju napetosti, izbjegavanju negativnog razvoja događaja u regiji i šire, kao i ojačati napore za pomirenje svih strana".

On je upozorio je da je dovođenje u pitanje samog načela suvereniteta bilo gdje u svijetu "opasna igra puna presedana i političkih posljedica".  (HINA)

30.07.2008. 21:29:03
Novi komentar
nužno
nužno