« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Suncokretovo ulje - zdravo ili ne?

Postoje brojne zablude oko toga je li suncokretovo ulje zdravo ili nije bez obzira na to što se koristi u mnogim kućanstvima.

Je li stvarno zdravo?
Je li stvarno zdravo? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

suncokretovo ulje

,

kvaliteta

Suncokretovo ulje vjerojatno je najčešći odabir u kuhinji, no oduvijek se lome koplja o njegovoj kvaliteti i zdravlju... pa evo par ideja o tome.

Neki smatraju da je suncokretovo ulje zdravije od životinjske masti, no činjenice pokazuju da jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke.

Je li suncokretovo ulje zdravo?

Suncokretovo ulje proizvodi se od sjemena suncokreta, neutralnog je mirisa i okusa te se najčešće koristi kao ulje za prženje ili kao dodatak u salatama. Možda je manje poznato da se suncokretovo ulje u kozmetici često koristi.

Važno je znati prepoznati dobro i loše suncokretovo ulje. Ono ulje koje najčešće nalazimo na policama u trgovinama je rafinirano te se razlikuje u sastavu i vrijednostima od hladno prešanog ulja suncokreta.

Samo se hladnim prešanjem ulja zadržavaju svi visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta.

Ako je pravilno proizvedeno, suncokretovo ulje je prirodan izvor vitamina E i bogato je esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama.

Nedostaci suncokretovog ulja

Međutim, bez obzira na dragocjene sastojke koji su potrebni za naš organizam, postoje i nedostacisuncokretovog ulja. Sumnja se kako postoje povezanosti između ove vrste ulja i negativnih zdravstvenih reakcija poput nastanka raka.

Glavni nedostatak može nastati kod pretjeranog konzumiranja zbog visoke razine omega-6 masne kiseline. Premda je ona potrebna za naš organizam i dobra u prehrani, pretjerana konzumacija može dovesti do upala u tijelu i povećati šanse za pretilost kod osoba. Osim toga, kod osoba koje konzumiraju omega-3 masne kiseline može doći do neravnoteže u prehrani.

Prednosti suncokretovog ulja

Uz maslinovo ulje koje se često koristi u Hrvatskoj, suncokretovo ulje i dalje se koristi u većoj količini. Razlog za to je što ima visoku točku dimljenja, točnije, može podnijeti prženje.

Međutim, puno su veće dobrobiti ako se ulje ne prži već koristi sirovo. U tom slučaju organizam iz ulja može dobiti omega masne kiseline koje su inače dostupne i u kukuruznom i sojinom ulju. Zbog toga se koristi i u kozmetičke svrhe.

Sve u svemu, možete ga koristiti, no bilo bi dobro da je hladno prešano.

05.12.2020. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.12.2020. 17:13
    nije loše ali nema do maslinovog
  2. avatar
    Lovac
    14.01.2023. 09:15
    To je otrov, ne uzimajte ga ako ne želite dobiti rak
Novi komentar
nužno
nužno