« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SUNČANJE

Sunčajte se prirodno - s uljem od mrkve

Zašto je mrkva toliko dobra za naš organizam te kako koristiti ulje mrkve da bi se dobile sve njegove blagodati

Nigdje bez njega!
Nigdje bez njega! (Arhiva)
Više o

mrkva

,

ulje od mrkve

Mrkva je jedna od onih biljaka koje zapravo niti ne vidimo - trebamo ih imati pri ruci, jedemo ih kao neki prilog (tek rijetki se odlučuju na kolač od mrkve ili nešto slično) i, sve u svemu, ne mislimo da je mrkva nešto posebno.

No, to nije tako, upravo suprotno - pogotovo kad počnemo goriti na suncu. Stoga, evo jednog racepta za ulje od mrkve koje će vašu boju napraviti divnom (ne Trump divnom, naravno), a usput će vas i zaštititi od sunca.

Recept za ulje mrkve

Ulje korijena mrkve ili macerat, najlakše se dobiva tako da mrkvu naribate, malo posušite, pa utopite u organsko biljno ulje. Ulja je dovoljno toliko da prekrije mrkvu koju ste dodali. Stavite tako na laganu vatru i ostavite da se kuha nekoliko sati. Kada se tekućina dobije narančastu boju, ulje je gotovo. Tada procijedite ostatak i prebacite ulje u staklenu posudu. Čuvati se treba u hladnjaku i tako može odstajati do pola godine.

Drugi recept za odlično ulje mrkve je da oko 20 grama posušene ribane mrkve i oko 100ml hladno prešanog suncokretovog (ili drugog ulja po izboru) stavite u staklenu posudu koju možete zatvoriti. Takvu smjesu ostavite na sunčanom mjestu barem dva tjedna. Smjesu je potrebno povremeno otvoriti i promiješati ili protresti. Kada je gotovo procijedite i ostavite da stoji 24 sata. Tek tada prebacite u staklenu posudu u kojoj će se čuvati.

05.08.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.08.2022. 17:17
    Super
Novi komentar
nužno
nužno