« Fun
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
BLING-BLING NA TANJURU

Sumanuto skupe namirnice od čijih će vam cijena pasti mrak na oči

Ako ste mislili da je šafran bezobrazno skup onda niste čuli za dinju koja raste samo u Japanu, a jedan par može koštati nevjerojatnih 20 tisuća dolara

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

luksuzni predmeti

,

novac

,

bogatstvo

,

skupe namirnice

,

skupocjena hrana

Kako postoje luksuzni automobili, stanovi, odjeća i namještaj tako postoji i ekstravagantne namirnice koje si obični smrtnici ne mogu priuštiti ni da prodaju na crnom tržištu 90 posto vitalnih organa, uključujući i srce. Dobro, malo smo pretjerali, no na svijetu stvarno postoje namirnice koje koštaju više od novog automobila, a neke postižu cijene koje, nažalost, mnogi neće zaraditi tokom cijelog radnog života.

Od tartufa i rijetkih gljiva, preko mukotrpno ubranih začina, pa sve do šunke oplahnute španjolskim zrakom bacite pogled na najskuplje namirnice koje se mogu naći na svjetskom tržištu.

Densuke lubenica - Uzgaja se u Japanu i za razliku od klasičnih "rođaka" crne su boje. Čvršće su, hrskavije i slađe od običnih lubenica, a pošto ih se samo oko 65 ubere svake godine postižu astronomske cijene. Jedna Denskue lubenica je 2011. godine na aukciji prodana za nevjerojatnih 3,740 dolara, a nekoliko godina ranije jedan primjerak je postigao cijenu od 8,100 dolara.

Wagyu govedina - Iliti japanska govedina dobiva se od mesa posebno uzgojenih goveda koje su vlasnici mazili i pazili. Goveda ne samo da su jela iz ruke, nego su dobivala redovite masaže eteričnim uljima kako bi se potkožno salo što bolje rasporedilo te da bi meso bilo mekano i podatno. Stoga nije ni čudno što jedan odrezak originalne japanske wagyu govedine košta 1,300 dolara.

Kopi Luwaki - Kopi Luwaki je najrjeđa, najskuplja kava na svijetu s najbogatijim okusom, a dobiva se od zrna kave koja su prošla kroz probavni trakt azijske cibetke. Ovaj proces se odvija na otocima Sumatri, Javi i Sulawesi te u Indoneziji, a pošto se samo godišnje proizvede oko 200 kilograma kave nije ni čudo što pola kilograma zrnaca Kopi Luwaki kave košta 300 dolara.

Votka Diva - Ova votka radi se od pšenice i nakon trostruke destilacije prolazi kroz dvostruku filtraciju, u prvoj prolazi kroz ugljen dobiven od drveta breza, a potom kroz skupocjene dragulje. Boca u sredini ima staklenu cjevčicu u kojoj se nalazi 48 ručno izrađenih, a time i unikatnih kristala. Cijena ovisi o dragom kamenju koje se nalazi u boci, stoga je raspon poprilično velik - najjeftiniji primjerak košta 70 dolara, a najskuplji 1,060,000 dolara.

Šafran - svima znamo da je šafran najskuplji začin na svijetu, a razlog je vrlo jednostavan - za pola kilograma niti šafrana potrebno je ručno ubrati oko 75 tisuća cvjetova na površini od tisuću kvadratnih metara. To što šafran cvate jednom godišnje i to u periodu od samo dva tjedna ne pomaže konačnoj cijeni. Kilogram šafrana košta oko 40 dolara.

Jamón Ibérico de Bellota - Riječ je o španjolskom specijalitetu, šunki od posebne, autohtone vrste svinja čija se prehrana baziran većinom na žirovima. Također, meso se suči minimalno dvije godine na čistom planinskom zraku. U siječnju 2010. godine jedna 15-godišnja šunka prodana je u Londonu za 1,800 eura.

Gljiva Matsutake - Zbog ogromne potražnje i činjenice da je skoro istrebljenja za gljivu matsutake potrebno je imati poprilično duboki džep. Naime, pola kilograma ove japanske gljive košta oko tisuću dolara.

Tartufi - Kao i za šafrane, svi znamo da su tartufi poprilično skupi jer su rijetki i mogu se pronaći jedino uz pomoć specijalno dresiranih pasa ili svinja. Cijena 20 grama bijelih tartufa kreče se oko 200 dolara, a rekord drži primjerak iz Pise koji je 2007. godine prodan za 333 tisuće dolara.

Yubari dinja - Običnu dinju smazat ćemo bez razmišljanja, no dobro bi promislili kada bi nam netko servirao Yubari dinju. Naime, ova japanska dinja postiže cijenu od oko pet tisuća dolara, pa sve do 20 tisuća dolara za jedan par prosječne ukupne težine od tri kilograma. Ova dinja raste samo u gradu Yubari, a na cijeni su zbog veličine i specifičnog okusa.         

20.03.2012. 14:56:01
Novi komentar
nužno
nužno