Stvarno podrijetlo poznatih jela
Mislite da su Francuzi izumili kroasan? Grdno se varate, a nemaju veze ni s pomfritom
Poznata jela koja uzimamo zdravo za gotovo kao predstavnike nacionalnih kuhinja u nekim iznenađujučim slučajevima uopće nisu proizvod tradicije tih zemalja. Naravno, te ih zemlje veselo prigrle zbog popularnosti, pa čak i dodaju neku svoju odrednicu u naziv.
Najbolji primjer su poznati prženi krumpirići koji se u cijelom svijetu zovu french fries, a stvarni izumitelji su Belgijanci, a ne Francuzi.
Pizza je simbol Italije, no jedino što na ovoj pizzi kakvu sada jedemo ima veze s Italijom je umak od rajčice i sir. Sve ostale dodatke su smislili u Americi i proširili ih svijetom, pa tako i kod nas.
Rolice od jaja vežemo uz kinesku kuhinju, no prava je istina da su originalne proljetne rolice iz Hong Konga modificirane od strane kineskih usljenika u SAD i opet krenule svijetom.
Amerikanci su odgovorni i za chimichange, obavezan dio menija bilo kojeg meksičkog restorana. Ove tortilje punjene mesom i povrćem pržene u ulju su spoj meksičke i teksaške kuhinje, a prema legendi je kuharica u restoranu u Tucsonu jednostavno greškom ubacila burrito u fritezu i stvorila novo jelo.
Za kraj, još jedna francuska tradicionalna poslastica koja nema veze s Francuskom - popularni kroasan. Izumio ga je jedan Austrijanac i nazvao ga kipferl, nakon čega se po legendi preselio u Francusku gdje je postigao velik uspjeh.
Novi komentar