« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
TRUDNIČKA POSLA

Stvari koje vam nitko neće reći o trudnoći

Trudnoća rijetko izgleda onako kako ju se prikazuje na filmovima i televiziji, želite li saznati neke manje ugodne podatke, donosimo vam ih bez cenzure

Fotografija vijesti
Više o

trudnoća

,

porod

,

trudnice

,

majčinstvo

,

planiranje bebe

Velika većina žena u trudnoću krene sa TV predodžbom o tome kako to izgleda: popiškite se na štapić i vrištite od sreće, nakon čega kalendar odbrojava dane i bum - vaša sretna obitelj bogatija je za još jednog člana. Nažalost, većina tih filmova u većoj ili manjoj mjeri prešućuje ono što se događa između, od grudi koje nateku i bole, preko partnera koji ne zna kako da se postavi prema vašoj stalnoj promjeni raspoloženja, do bolničkih uvjeta koji često nisu dostojni zemlje koja se voli smatrati dijelom civilizirane Europe. Donosimo vam nekoliko detalja o tome što možete očekivati u trudnoći.

1. Bit ćete stroži prema svom partneru

Jednom kad saznate da ste trudni, vaš partner prestaje biti slatki dečko pred kojim vas nije sram rezati nokte na nogama, već postaje otac vašeg (budućeg) djeteta. Ta će činjenica ojačati vašu vezu na brojnim razinama i učiniti vas bližima, ali ćete istovremeno i svaki njegov potez ubuduće promatrati kroz sferu oca, a ne isključivo vašeg dečka/muža. Koliko god vi mislili da to neće biti i vaš slučaj, znanstvenici tvrde da je to sasvim uobičajeno te da ženama takva promjena razmišljanja dolazi prirodno, uslijed majčinstva.

2. Seksualni nagon će vam divljati

Jedan ćete tren biti napaljeni i spremni za akciju, vaše će grudi nabujati, a kosa biti sjajna i živahna - osjećati ćete se kao prava božica ljepote. Što je najbolje, vaš će se partner u potpunosti složiti s vama. Sljedeći tren počet ćete razmišljati o djetetu i o tome nije li pomalo čudno voditi ljubav dok imate dijete u sebi? Znate da je to glupost, ali ipak je teško ne pomisliti da ga slučajno možete ozlijediti. Uostalom, ionako se osjećate umorno. I debelo. I odvratno. Možda da ipak odgodite sve za sutra?

3. Davanje imena djetetu prava je gnjavaža

Još otkako ste bili djevojčica točno ste znali kako će se zvati vaše dijete, bilo ono žensko ili muško. Štoviše, uvijek ste se čudili ljudima koji ne mogu odlučiti, vjerujući kako su to sve samo slatke brige. Nažalost, kad sami dođete u situaciju da se morate konačno odlučiti za nešto, shvatit ćete da tomu baš i nije tako. Ono što vam je do jučer bilo super danas će se činiti previše pomodnim, staromodnim, dosadnim ili ekstravagantnim. Naravno, stvar se dodatno komplicira kad svaku vašu ideju treba „odobriti" i partner, a redovito će vama idealno ime njemu biti potpuno nezamislivo, da ne kažemo neprihvatljivo. Sretno.

4. Prva tri mjeseca znaju biti užasna

Nakon što vas prođe prvotna euforija od saznanja da ste trudni, ubrzo ćete shvatiti realnost prva tri mjeseca, koja često znaju biti vrlo stresna. Jutarnje mučnine su u ovom razdoblju najgore, a kod nekih žena znaju biti posebno teške. Nažalost, statistika kaže i da se u ovom razdoblju događa najviše spontanih pobačaja - svaka šesta trudnoća završi na taj način, a 80 posto njih dogodi se prije 12. tjedna. Ipak, dobra je vijest da, što trudnoća dalje odmiče, šanse da se nešto loše dogodi ipak znatno opadaju, posebice ako živite odgovorno prema svom tijelu i nerođenoj bebi.

5. Porod nije jedini bolni dio

Kako vaša maternica raste s veličine jabuke na veličinu lubenice, sasvim je očekivano da taj proces nije ugodan, a ponekad je i vrlo bolan. Većina žena ima problema s bolovima u području zdjelice kako odmiče trudnoća, a neke osjećaju oštre bolove u donjem abdomenu, čemuj e najčešći uzrok rastezanje ligamenata koji drže maternicu. Bol ne bira doba dana i zna biti toliko jaka da vas probudi iz najdubljeg sna. Ipak, dobra je vijest što uglavnom ne traje više od nekoliko minuta.

6. Pripremite se na buru (pre)osobnih pitanja

Jeste li uopće pokušavali? Koliko dugo? Planirate li dojiti? Zašto ste se odlučili na carski rez? Tko će paziti bebu dok oboje radite? Ovakva i slična pitanja neće vam postavljati samo prijatelji i rodbina, već i ljudi s kojima niste ništa više od poznanika, a ponekad i potpuni stranci. Isto tako, budite spremni na cijeli niz komentara o veličini vašeg trbuha.

7. Odlasci na WC predstavljat će vam pravu gnjavažu

Jedan od prvih problema s kojima ćete se susresti za vrijeme cijele trudnoće bit će neredovita probava i zatvor, stoga je vrlo važno da jedete puno vlakana i pijete dovoljno vode svaki dan. Isto tako, trudnoća je vrijeme kad će vam hemoroidi (natečene žilice oko donjeg dijela rektuma) stvarati velike probleme, čak i ako do tada niste imali nikakvih problema. Isto tako, WC će vam i nakon poroda biti pravo bojno polje, budući da ćete vjerojatno uzimati lijekove protiv bolova, čija je nuspojava zatvor.

8. Sanjat ćete najčudnije snove

Tamo negdje oko sredine vaše trudnoće počet ćete primjećivati kako svaki put kad zatvorite oči ubrzo postajete glavna zvijezda bizarnog filma kakvog se ne bi posramio niti Fellini. Pripremite se na iznimno čudne snove, poput toga da rađate bebu koja je zapravo mačka ili nešto slično, ali ne brinite - takvi su snovi sasvim prirodan način na koji se vaš mozak na podsvjesnoj razini nosi s pritiscima i tjeskobom majčinstva. I ne, nipošto nemojte u njima tražiti doslovne i jednoznačne zaključke o stvarnom životu.

06.12.2011. 14:39:00
Novi komentar
nužno
nužno