« Znanost
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Što vaš izbor obuće govori o vama

Modni stil, cijena, boja i stanje naše obuće itekako govore puno toga o emocionalnom stanju njihova nosioca

Više o

cipele

,

obuća

,

modni stil

,

psihologija

Unatoč tomu što nas uče kako odijelo ne čini čovjeka, čini se kako ista stvar ipak ne vrijedi za obuću koju pritom nosi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kansasu proveli su istraživanje koje je potvrdilo kako modni stil, cijena, boja i stanje naše obuće itekako govore puno toga o emocionalnom stanju njihova nosioca, kao i o političkim, etičkim i drugim karakteristikama njegove osobnosti.

Istraživači su zamolili 63 studenta da pogledaju fotografije 208 različitih pari obuće koja pripada volonterima iz eksperimenta te ih potom zamolili da procijene njihove karakterne osobine. Ono što je posebno zapanjilo znanstvenike bila je činjenica da su studenti u više od 90 posto slučajeva pogodili.

„Cipele otkrivaju prikrivene, ali vrlo važne informacije o osobi koja ih nosi. Iako je malo tko od nas toga svjestan, cipele skrivaju vrlo važnu poruku koju prenosimo ljudima oko nas", tvrde znanstvenici.

„Budući da postoji čitav niz marki, oblika, boja i stilova obuće, one vrlo dobro ocrtavaju našu osobnost i naše poglede na svijet", dodaju.

Skupocjene cipele sugeriraju da osoba puno zarađuje, dok primjerice one jarkih i šarenih boja uglavnom nose ekstroverti. Praktične i funkcionalne cipele često nose oni s kojima se lako dogovoriti, cipele do gležnja nose ljudi agresivne osobnosti, dok oni mirniji najčešće biraju obuću koja djeluje udobno. Nimalo začuđujuće, oni liberalnih pogleda na svijet preferiraju ofucaniju i jeftiniju obuću te joj uglavnom ne pridaju previše pažnje.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Journal of Research in Personality.

 

12.06.2012. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno