« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
FORA!

Što se u svijetu jede za Valentinovo

U Francuskoj, tradicionalnoj zemlji romantike, na Valentinovo zaljubljeni mogu kušati kamenice u obliku srca

Dobra ponuda za Valentinovo
Dobra ponuda za Valentinovo (Arhiva)
Više o

Valentinovo

,

kamenice

,

kukci

Valentinovo se primarno veže za ruže i slatkiše, no uz to obično ide i neka romantična večera zaljubljenih... a ponuda je različita.

U Francuskoj, tradicionalnoj zemlji romantike, na Valentinovo zaljubljeni mogu kušati kamenice u obliku srca, dok u Japanu u istoj prigodi imaju nešto drukčiju ponudu - kukce.

Srcolike kamenice djelo su uzgajivača tih školjaka na francuskoj sredozemnoj obali. Malenu količinu kamenica formira u obliku srca već deset godina, a one nalaze mjesto na jelovnicima vrhunskih restorana. Sve je počelo kao ljubavni dar njegove supruge.

"Jednoga dana mi je moja voljena donijela kamenicu u obliku srca. Bio sam vrlo dirnut darom - kamenicom koju je tako oblikovala priroda", rekao je Christophe Guinaut za AFP. To ga je potaknulo da pokuša uzgojiti srcolike kamenice.

Isprobao je nekoliko tehnika prije nego što je usavršio pravu, a na koji mu način to uspijeva, ne želi otkriti. Istodobno, na drugoj strani svijeta, Reuters piše o nešto drukčijem ljubavnom jelovniku.

U jednome tokijskom baru hrabri parovi i znatiželjni gurmani mogu naručiti jela i pića s insektima. Oni su hrskavi i odlično se sljubljuju s čokoladom", kaže Sayumi Makino iz "Duranbara", smještenog u središtu japanske prijestolnice. Kušati se, primjerice, mogu karamelizirani crvi s bademima i indijskim oraščićima. Tu su i kokteli s brusnicama i vodenim kukcima.

U Japanu kukci nisu često na jelovniku. A zapravo su vrlo hranjivi. Bogati su esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima.

14.02.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno