« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Što se ne smije jesti ako pijete lijekove

Prije nego što počnete piti lijekove, najprije se posavjetujte s liječnikom o tome što ne biste trebali konzumirati tijekom tog razdoblja

Milijeko i antibiotici? Nikada zajedno...
Milijeko i antibiotici? Nikada zajedno... (Arhiva)
Više o

hrana

,

lijekovi

,

kombinacija hrane

Određene stvari ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove. Treba napomenuti da ono što pijete i jedete također može imati određeni učinak na neke lijekove

WebMD donosi popis određenih namirnica koje ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove.

Alkohol - određene lijekove alkohol čini manje učinkovitima ili beskorisnim, a to uključuje i lijekove za krvni tlak i srce. Također, alkohol neke druge lijekove može učiniti jačima ili može izazvati opasne nuspojave.

Čokolada - tamna čokolada posebno može oslabiti djelovanje lijekova koji vas smiruju ili uspavljuju. Također, može pojačati snagu nekih stimulansa, a u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, poput onih za depresiju, može povisiti vaš krvni tlak.

Grejp - ovo citrusno voće mijenja način na koji određene stanice u vašem crijevu uzimaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može utjecati na više od 50 lijekova! Neke lijekove može učiniti manje učinkovitima, poput feksofenadina za alergije, a neke druge može učiniti prejakima.

Kava - ovaj mnogima omiljeni napitak može pojačati i učinke i nuspojave određenih lijekova kao što su aspirin, epinefrin koji se koristi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija te albuterol koji se uzima inhalatorom za probleme s disanjem.

Mlijeko - vaše tijelo može teže obraditi određene antibiotioke ako pijete mlijeko. Minerali u mlijeku poput kalcija i magnezija dio su razloga, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, svakako se informirajte o tome koju hranu i piće trebate izbjegavati.

04.01.2023. 14:29:36
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.01.2023. 17:01
    opasno sve
Novi komentar
nužno
nužno