« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Što se NE radi kad vas bole leđa

Liječnici ne preporučuju masažu niti akupunkturu, ali takvi tretmani mogu se koristiti kao dopuna fizičkoj aktivnosti

Kad vas bole leđa... vježbajte!
Kad vas bole leđa... vježbajte! (Shutterstock)
Više o

lijek

,

bolovi u leđima

,

leđa

,

ležanje

Bol u leđima spada u one koje se daju podnijeti, no toliko nas ograničavaju u svakodnevnim poslovima da bismo mogli poludjeti od muke... i leći u krevet?!

Ne, tvrde znanstvenici, štoviše, ako njih pitate - upravo je to najgora stvar koju u tim trenucima možete napraviti za svoje zdravlje.

Naime, ležanje obično pojačava bolove u leđima, navodi Njemačko društvo za ortopediju i traumatologiju (DGOU). Umjesto ležanja, treba hodati. Bolovi u leđima vrlo su česta pojava, a posebice nespecifični bolovi u donjem dijelu leđa. Uzrokuju ih stres, nedostatak vježbanja, napetost mišića ili psihološki problemi.

Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuju se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci. Umjereno vježbanje podmazuje zglobove, poboljšava pokretljivost kralježnice i jača mišiće. Liječnici ne preporučuju masažu niti akupunkturu, ali takvi tretmani mogu se koristiti kao dopuna fizičkoj aktivnosti. 

Ako su bolovi toliko jaki da otežavaju kretanje ili onemogućavaju normalno držanje kralježnice, tablete protiv bolova pružit će privremeno olakšanje.   

U slučaju upornih bolova u leđima treba se obratiti specijalistu kako bi se utvrdilo je li njihov uzrok ozbiljan problem poput frakture ili prolapsa diska.

Sve, samo ne u krevetu, da sumiramo priču...

22.03.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno