« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MA DA?

Što se događa u mozgu kad umiremo? Znaju - Zvjezdane staze!

Kao što su Simpsoni prije 18 godina 'najavili' pobjedu Donalda Trumpa, tako je i popularna znanstveno-fantastična serija prije 30 godina godina znala što se događa kada umiremo.

Mozak prije smrti radi pravi tsunami električnih signala
Mozak prije smrti radi pravi tsunami električnih signala (Arhiva)
Više o

mozak

,

smrt

,

moždani tsunami

Mozak je zagonetka i dalje, a najluđe je kad se dođe do nekog otkrića i ustanovi da je ono već odavno tu, samo na neki lagano sumanut način...

Upravo to se dogodilo njemačkom neurologu Jensu Dreieru: rezultat njegovog revolucionarnog istraživanja već je bio dio jedne epizode serije Zvjezdane staze: Sljedeća generacija, koja je emitirana 1988. godine.

Dreier radi u bolnici Charité u Berlinu, jedne od vodećih njemačkih sveučilišnih bolnica. U veljači su 52-godišnji neurolog i njegov kolega Jed Hartings u časopisu Annals of Neurology objavili studiju koja iznosi detalje o tome što se događa našem mozgu kada kucne smrtni čas.

Opisuju kako neuroni posljednji put odašilju električne signale punom snagom kroz mozak prije nego što potpuno umru.

Iako je ovaj fenomen, popularno poznat u medicinskoj zajednici kao "moždani tsunami", prije viđen samo kod životinja, Dreier i Hartings uspjeli su ga dokazati u kod ljudi na umoru.

Njihov rad upućuje da bi se u određenim okolnostima proces mogao potpuno zaustaviti i pretpostavljaju da se to može dogoditi ukoliko dovoljno kisika dođe do mozga prije nego što se stanice unište.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

27.04.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno